8 milliárd dollárt ért ez a tweet

Carl Icahn
Carl Icahn, a milliárdos aktivista befektető egy 2014-es fotón
Vágólapra másolva!
Levélben osztotta meg vízióját az Apple vezérigazgatójával a legendás befektető, Carl Icahn, majd gondolatait saját Twitter oldalán is közzétette. A piac pedig olyannyira megörült a híreknek, hogy hétfő estére 8 milliárd dollárral ért többet a vállalat. 
Vágólapra másolva!

240 dollárt érhet egy részvény

A Tim Cook-nak címzett levélben Icahn bemutatta saját számításait, mely szerint az Apple részvények jelentősen alulárazottak, sőt 240 dollárt érhetnek. Ez 84 százalékkal magasabb a hétfő esti záróárnál. És hogy az információkat ne csak saját magának tartsa maga, ezért önzetlen módon saját Twitter oldalán is közzétette a levelet.

Carl Icahn hétfő esti tweetje Forrás: Twitter

Az aktivista befektető amúgy is széles körben szokta megosztani várakozásait és látomásait az iPhone-okat is gyártó technológiai óriásról, persze nem véletlenül: Icahn hedge fundja, az Icahn Associates az Apple hetedik legnagyobb tulajdonosa a március végi kimutatások alapján. Befektetési cége 52,8 millió darab részvénnyel rendelkezik a cégben, mely 6,8 milliárd dolláros értéknek felel meg. Mivel a tegnap esti amerikai kereskedésben az Apple részvényei 1,1 százalékos emelkedés mellett 130,19 dolláron zártak, így az Icahn Associates befektetésének értéke is 76,5 millió dollárral értékelődött fel.

Néhány elképzelés

Icahn számításai szerint a 2016-os üzleti évben az Apple részvényenkénti nettó profitja 12 dollár lehet (18-as P/E rátával számol), míg az eddigi konszenzus 9,58 dollár volt. A legendás befektető úgy véli, hogy miután a technológia óriás belép a TV-piacra, jövőre már domináns szereplővé válhat, ráadásul 2020-ra az autógyártásban is komoly babérokra törhet.

Természetesen üdvözölte az Apple április végi bejelentését is, miszerint a vállalat 200 milliárd dollárra növelni a készpénz-visszajuttatási programjának keretét az eddigi 130 milliárdról. Ráadásul ebből 140 milliárd dollár fog jutni a saját részvény vásárlásokra az eddigi 90 milliárd dollár helyett, másrészt 52 centre emeli meg az Apple részvények után járó negyedéves osztalékot (11 százalékos növekedést jelent).

Apple részvény napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com