Miért döglünk bele az alacsony rezsi kifizetésébe?

2015.05.29. 06:05

A rezsidémon leverte Európát, de Magyarország tartja magát. Csak Romániában olcsóbb a gáz, és a magyaroknál csak a bolgárok fizetnek kevesebbet az áramért. Kár, hogy a fizetésünk olyan kevés, hogy még ez is sok nekünk. A kormány az Émász és az Elmű egy részének felvásárlása után tovább nyomhatja lefelé az árakat, pedig nem azokkal van baj, hanem a bérekkel. 

Megjelent az Eurostat 2014-es rezsijelentése. Az Európai Unióban 2,9 százalékkal nőtt az áram és 2 százalékkal a gáz ára. Magyarország azon kevés országok közzé tartozik, ahol csökkentek a rezsiköltségek egy év alatt. 2014 végére közel tíz százalékkal kellett kevesebbet fizetni az áramért, mint egy évvel azelőtt. Ugyanezen időszakban a gáz ára 13 százalékkal csökkent.

Hiába alacsony papíron a rezsi, mi drágának érezhetjükForrás: Origo

Az alacsony rezsi országa vagyunk

Nálunk kevesebbet csak a bolgárok fizetnek az áramért, és a románok a gázért. Első blikkre tehát bejött a rezsicsökkentés, érdemes tovább folytatni. A kormány vélhetőleg azt tervezi, hogy az Émász és az Elmű egy részének felvásárlása után tovább nyomja lefelé az árakat.

Csütörtökön a kabinet és az RWE szándéknyilatkozatot írt alá. Eszerint az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek.

Az áram ára Európában. Kékkel euróban, míg zölddel vásárlóerő-paritással korrigálva. Utóbbi egy számítási módszer, amely azt mutatja, mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérveForrás: Eurostat

A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta, megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

Inkább a bérek nőnének

Pedig, ha már így is ennyire olcsó a gáz és az áram, és mi mégis magasnak érezzük a rezsit, akkor nem biztos, hogy az árakkal van a baj. A vásárlóerő-paritáson mért rezsidíjak terén például már nem áll fényesen Magyarország. Leegyszerűsítve, a fenti ábrán lévő zöld oszlop azt mutatja az áram esetében, hogy a pénztárcánk vastagságához mérten mekkora összeget kell fizetnünk a két legfontosabb közműszolgáltatásért. Valóban csak Bulgáriában olcsóbb az áram, mint nálunk, de valójában keveseket terhel meg annyira a számla kifizetése, mint minket. 

Hasonló a helyzet a gázzal is. 

A gáz ára Európában. Kékkel euróban, míg zölddel vásárlóerő-paritással korrigálvaForrás: Eurostat

Drága lehet a rezsicsökkentés

A mesterséges árcsökkentésnek egyébként is nagy torzító hatása lehet. Ráadásul nagy energiával lefaragott 5-10 százalék már nem sokat jelent, ha ilyen alacsony árakról beszélhetünk egyébként is. A másik oldalon persze sokkal nagyobb hatást lehetne elérni. A bérek hasonló arányú emelkedése nagyobb mértékben könnyíthetné meg a családoknak, hogy befizessék a számláikat.