Hullámvasúton a dollár

hullámvasút ingadozás volatilitás
Vágólapra másolva!
Felélénkült délutánra a devizapiac, hisz meglepően jó munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokban. Az adatokra a dollár heves erősödésbe kezdett, hisz a szereplők újra hihetnek a FED kamatemelésében.
Vágólapra másolva!

Újra nagyot domborított a munkaerőpiac

Ma délután tették közzé a mezőgazdaságon kívüli szektorokban (ún. non-farm payroll) foglalkoztatottak számával kapcsolatos adatokat, mely 280 ezer fős bővülést mutatott májusban a várt 222 ezerhez képest. Az érték tavaly december óta a legnagyobb.

Az adatközlésre a dollár jelentős erősödésbe kezdett a fő devizákkal szemben. Az EURUSD a fél 3-kor megjelenő adatokra még felfelé lőtt ki (1,1220-ról 1,1280-ig), de utána mintha észbe kaptak volna a szereplők, és óriási zuhanásba fordult át a folyamat, egészen 1,1050-ig nyomva le a jegyzést. Azóta inkább megnyugvást látni.

Az EURUSD eheti mozgása Forrás: Investing.com, Investor.hu

Hullámvasút-effektus

Mozgalmas hét van a dollár és az EURUSD háta mögött, hisz hétfőn még 1,09-nél járt a jegyzés, szerdán már az 1,14-et ostromolta az árfolyam, hogy aztán a hetet valahol ennek a sávnak a közepén zárja majd. A mögöttes folyamatokban szerepet játszott a héten kiújuló európai kötvénypara, mely során drámai hozamemelkedést lehetett látni a kötvénypiacokon, bár ezt sokan jó jelként értelmezik, tudniillik az európai gazdaság feléledése is állhat a háttérben. Mindezek pedig vonzóvá tették az eurót.

Forint

A forintot sem hagyta érintetlenül a mozgás, de leginkább az USDHUF piacán éreztette hatását a mai dollárerő, hisz a tegnapi 275-ös szintekről egészen 282,40-ig szaladt fel a jegyzés. De az euróval szemben sem tudta ma már folytatni a forint az erősödést, a tegnapi nagy napon belüli fordulat után ma fél százalékkal kerültek feljebb a jegyzések péntek délutánra, ami 312,50-60-as szinteket jelent.

USDHUF napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Miért ez a hirtelen erősödés?

Annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság átmeneti gyengélkedéssel küszködik, a munkaerőpiacon mégis kedvező folyamatokat látni. Már pedig a FED számára ez egy fontos indikátor kamatpolitikájának meghatározásában. Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke korábban elmondta, hogy az első negyedéves gyengébb GDP-adat csak átmeneti megingásról tanúskodhat, az év hátralévő részében inkább növekedést vár. Ha már így vizsgáljuk a tényezőket, akkor tényleg közel lehetünk már a monetáris szigorításhoz.

Mindenesetre a következő FED-ülés június 17-én lesz, ott a piac többsége nem vár változtatást, sokkal inkább a szeptemberi tanácskozástól várják az áttörést.