A budapestiek kedvesek és angolul is tudnak

ohio egyetem, hallgatók
Tetszett nekik Budapest
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy mit gondolnak az amerikai egyetemisták Budapestről. Szombat délelőtt tartotta meg projektzáró prezentációját az Ohio Egyetem Ohio State University csoportja, amely egy hónapot töltött Magyarországon.
Vágólapra másolva!

„Fantasztikus ez a város, az emberek pedig nagyon kedvesek a külföldiekkel.” Ezt egy külföldi, egy amerikai hallgató mondta tudósítónknak.

„Nem csak kedvesek, de a nagy részük tud is angolul” - mondta egy másik diák.

Élet, ritmus

Az Ohio Egyetemről érkezett fiatalok szerint a legnagyobb különbséget a magyar és az amerikai emberek között az életritmusuk jelenti. Az Egyesült Államokban minden gyorsabb, mindenki pörög.

Itt Budapesten sokkal ráérősebben állnak a dolgokhoz.

Az USA-ban például ha egy társaság végez az ebéddel, akkor fizetnek, és mennek. Nincs nagyon olyan, hogy még maradnak egy kicsit beszélgetni - tudtuk meg.

Először Ohión kívül

Az Ohio Egyetem a világ mintegy 150 helyszínére küldözgeti hallgatóit, hogy világot lássanak, és „globális polgárokká” váljanak. Enélkül ugyanis sokkal nehezebb tájékozódni és érvényesülni a mai világban szerintük.

Tetszett nekik Budapest Forrás: Origo

Az egyik úti cél Magyarország, pontosabban Budapest. Az amerikai egyetem harmadik éve hoz ide is ösztöndíjasokat, akik a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola közreműködésével végeznek el egy félévnyi kreditet érő intenzív hónapot. Mivel ez egy ösztöndíjas program, nagyrészt olyan diákok érkezetek Magyarországra, akik amúgy nem engedhetnének meg maguknak egy ekkora utat. Néhányuk még nem, hogy az Egyesült Államokat, de Ohiót sem hagyta el eddig.

Házaspár

A projekt Magyarországra hozása amúgy egy házaspár érdeme. Dr. Túry György a BKF Kommunikációs és Művészeti karának dékánja és Dr. Jessie Labov, az Ohio Egyetem oktatója ugyanis házasok. Ők vezényelték le az itt töltött idő legtöbb programját.

Ez érdekelte az amerikai fiatalokat

A diákok feladata az volt ebben a hónapban, hogy válasszanak ki egy témát, amit kiveséznek és egy rövid videóban prezentálnak is. A hallgatók a budapesti kávékultúráról, a Margitszigetről, a VII. kerületről, Buda és Pest viszonyáról, a főváros állatvilágáról (kutyák és galambok) és a szabadulós játékszolgáltatásokról készítettek kisfilmet. A program záróeseménye szombat délelőtt volt, a BKF Rózsa-utcai épületében. Az Origo tudósítója itt tekinthette meg a videókat, és a hallgatókkal is beszélgetni tudott.

Ruin pub? What is that?

A kultúrák közötti apró különbségeket azok a nüanszok mutatták, amire a hallgatók rácsodálkoztak. A betondzsungel közepén zöldellő Margitsziget, a Dohány utcai zsinagóga, a romkocsmák (náluk nincs is nagyon ilyen), a rengeteg kutya (bár azt nem értették, miért pont a parkokból vannak kitiltva) és a szabadulós játékok is nagy hatással voltak rájuk.