Felmentették a volt IMF-vezért

Vágólapra másolva!
Felmentette pénteken a kerítés vádja alól Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját az észak-franciaországi Lille bírósága.
Vágólapra másolva!

Az ítéletre számítani lehetett, mivel az ügyészség az IMF lemondott vezetőjének "egyértelmű és egyszerű" felmentését indítványozta. Strauss-Kahn ellen korábban nemi erőszak vádjával folyt eljárás, 2011-ben az amerikai rendőrség letartóztatta, szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolta meg. Egy New York-i szálloda szobalánya ugyanis azt állította, orális szexre próbálta kényszeríteni.

Elnökválasztáson indult

A botrány miatt Strauss-Kahn lemondott az IMF vezetőségéről, hamarosan azonban az amerikai bíróság ejtette a vádat, mivel úgy találták, a szobalány szavahihetősége megkérdőjelezhető. Azonban az ügy után többen is kitálaltak Strauss-Kahn kicsapongó életéről, például arról, hogy 2008 és 2011 között Párizsban és Washingtonban szervezett szexpartik rendszeres résztvevője volt, amiért bíróság elé állították. Azonban a kerítés vádja a bíróság szerint a kerítés vádja nem áll meg.

Strauss-Kahnt 2011-ben a francia elnökválasztás egyik esélyes jelöltjeként emlegették, a 2012-es választásokon a baloldal jelöltjeként indult volna Nicholas Sarkozy ellen, a szexbotrány azonban derékba törte politikai karrierjét. A volt IMF-vezér jelenleg az Orosz Regionális Fejlesztési Bank igazgatósági tagja, illetve több kormány mellett dolgozik tanácsadóként.