IMF: nincs kegyelem a görögöknek

Egy görög zászlót tartó nő a kormányzati megszorításokat ellenző tüntetésen (2015. február 11.)
Egy görög zászlót tartó nő a kormányzati megszorításokat ellenző tüntetésen (2015. február 11.)
Vágólapra másolva!
Egyre csak húzódik a görög adósságválság rendezése, és nem valószínű, hogy érdemi döntés születik a mai eurózónás pénzügyminiszterek megbeszélésén. Ha a hónap végén Görögország nem törleszti az aktuálissá váló hitelrészletet, akkor beáll a csőd. 
Vágólapra másolva!

Nincs türelmi idő

Ha Athén nem utalja át június 30-ig az 1,6 milliárd eurós hiteltörlesztést, akkor a görögöknek csődöt kell jelenteni az IMF felé.

- adta tudtára a világnak Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója. Bár azért hozzátette, hogy reméli, nem ez fog bekövetkezni.

Christine Lagarde, az IMF igazgatója Forrás: AFP/Paul J. Richards

Korábban Angela Merkel német kancellár még úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint fognak megoldást találni a görög adósság rendezésére, mivel Athén össze tud hozni egy megállapodást a nemzetközi hitelezőkkel (EU, EKB, IMF). A politikus asszony továbbra is elkötelezett, hogy a görögöket az eurózónában tartsák, de ez csak úgy működhet, ha Görögország tartja magát a reformokhoz, és egyértelműen elkötelezett annak megvalósításában.

Februárban már megállapodtudnk, akkor a görög kormány elkötelezte magát a strukturális reformok mellett, illetve hogy megállapodásra jut a hitelezőkkel

- emlékeztetett Merkel.

Lesz-e megállapodás vagy sem?

Az alábbi kimenetelek lehetnek:

  • 1. Nem lesz megállapodás, így a görögök nem tudnak fizetni az IMF és az EKB felé, tehát beáll a csőd. Ebben az esetben az Európai Központi Bank beszűnteti a görög bankrendszer ELA-kereten keresztüli finanszírozását, így azok a bankok is csődbe mehetnek. Ekkore tőkekorlátozásokat vezetnek be és egyre közelebb kerülünk az úgynevezett Grexit-hez, amikor is Görögország kikerül az eurózónából.
  • 2. A görögöknek az utolsó pillanatban sikerül megállapodniuk a hitelezőkkel, miután életképes reformprogramot tesznek le az asztalra, így elkerülhetik a csődöt, és megtarthatják az eurót.
  • 3. Nem lesz semmilyen megállapodás, további tárgyalások indulnak és a görögök továbbra is az eurózóna tagjai lesznek még egy ideig.

Görögországnak két hete maradt, hogy valamilyen megállapodásra jusson a hitelezőkkel, illetve hogy ki tudja fizetni hónap végén az IMF felé fennálló 1,6 milliárd eurós tartozását, mert ha nem, akkor beáll a csőd. Fontos megemlíteni, hogy a június elején Athén nem fizetett ki egy 300 millió eurós részletet, kihasználva azt a lehetőséget, hogy egy másik lejáró részlettel együtt is törlesztheti tartozásait.

Korábban amúgy a görög tárgyalódelegáció vezetője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy

megállapodás nélkül Athén képtelen lesz kifizetni a június 30-án lejáró IMF törlesztőrészletet, mivel az országnak egyszerűen nincs rá pénze.

Vajon sikerül-e megállapodásra jutni a görög kormány és a hitelezők között? Forrás: MTI/Andrea Bonetti

Amúgy nem csak az IMF felé való törlesztés érdekes, júliusban és augusztusban 3,5, illetve 3,2 milliárd eurót kellene kifizetnie az Európai Központi Bank felé Görögországnak, amire vélhetően ugyanúgy nincs fedezet.

Kompromisszum keresés

A görög tárgyalódelegáció vezetője, Euclid Tsakalotos a BBC rádiónak úgy nyilatkozott, hogy csak olyan egyezségbe fognak belemenni, amely gazdaságilag életképes. Szerinte a görögök által néhány héttel ezelőtt bemutatott programnak elegendőnek kellene lenni ahhoz, hogy megállapodásra jussanak a hitelezőkkel az elmúlt hónapok tárgyalásai alapján. Persze lehet további pontokat találni az előrelépéshez, de ezeknek mindenképp olyannak kell lennie, ami nem követel lehetetlent a görög gazdaságtól. Ha mindezek megtörténnek, akkor

Görögország képes lesz betartani a programban vállalt ígéreteit

- mondta a politikus.

Ha úgy szól a megállapodás, hogy idén 1 százalékos, jövőre pedig 2 százalékos költségvetési többletet kell elérnie Athénnak, akkor az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök számára is kézzel fogható adat, abból már lehet úgy tervezni, hogy ne kelljen újabb recesszióval szembenéznie az országnak. Viszont azt, hogy ezt miképp lehet elérni, már a görögökre kell bízni - tette hozzá Tsakalotos.

Milyen reformokról is van szó?

  • A hitelezők azt szeretnék, ha a görög nyugdíjkiadásokat a GDP 1 százalékának megfelelő összeggel csökkentenék, mely már így is a görög GDP 16 százalékot teszi ki. Ezt a korai nyugdíjazás eltörlésével is el lehetne érni. Ugyanakkor ezt a görögök nem fogadják el, mondván a nyugdíjasok közel kétharmada már így is megélhetési küszöb környékén él. Hasonlóképp nem akarják csökkenteni a közalkalmazottak bérét sem.
  • Az EU szerint a görögök korábban rábólintottak arra, hogy a költségvetés idén 1, jövőre 2, míg 2018-ra 3,5 százalékos többletet fog majd elérni. Athén szerint addig nem fogadnak el egy ilyen megállapodást, amíg a részletekben nem tudnak megegyezni.
  • Szintén szélesebb ÁFA-kört, illetve magasabb kulcsokat szeretnének elérni a hitelezők, ugyanakkor a hellének egyáltalán nem szeretnék a gyógyszerek és az elektromos áram ÁFA-ját növelni.
  • Önmagában a görög adózási morál javítása is sokat lendíthetne a költségvetés helyzetén, bár Athén szerint a hitelezők sokkal inkább szeretnének az adóemelések eszközével élni, mint hogy az adóelkerülés intézményén javítani.

Nem lesz döntés az Eurócsoport ülésén

A görög pénzügyminiszter szerint a csütörtöki eurózóna pénzügyminisztereinek találkozóján nem lesz még megállapodás, maximum az elvekről és az irányokról születhet valamilyen döntés.

Athén emellett szeretne adósságelengedést is elérni,

de ez egyelőre nem is szerepel az európai döntéshozók napirendjén, mivel előtte a reformintézkedések területén kellene megállapodásra jutni.

Az egyértelmű, hogy Athén szeretne újabb forrásokhoz jutni (a korábbi mentőcsomagból még fennmaradt 7,2 milliárd euró), de a hitelezők ebbe csak akkor mennének bele, ha a görög kormány újabb reformokat, azaz megszorításokat hajtana végre, de ezt egyelőre nem lehet letolni a kormányzópárt torkán.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a felek egymásra várnak, mindenki azt gondolja, hogy valamelyik érintett beadja a derekát. Viszont egyre inkább telik az idő, a kockázatok pedig növekszenek.

Forrás: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Megállapodás nélkül fájdalmas lehet

„Fájdalmas pályát" jósol Görögország számára a görög jegybank. A bank szerdai közleménye szerint ha a most folyó, a görög államadósságról szóló tárgyalások nem vezetnek eredményre, Görögország államcsődöt jelenthet. Ez oda vezethet, hogy az ország kihullik az eurózónából, és kénytelen ismét nemzeti fizetőeszközt bevezetni.

A bankvezető hozzátette, hogy október és április között közel 30 milliárd euróval csökkent a görög bankoknál tartott bankbetétek nagysága, mindenki próbálja kimenekíteni a pénzt.

Újra képbe kerülhet Putyin?

A görög miniszterelnök egyébként ma Szentpéterváron vesz részt egy nemzetköti gazdasági fórumon, pénteken pedig Vlagyimir Putyinnal találkozik, ahol akár szó kerülhet valamilyen orosz segítségnyújtásról is.