Új javaslattal álltak elő a görögök

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Vágólapra másolva!
Alekszisz Cíprasz görög miniszterelnök új megállapodási javaslattal állt elő vasárnap, amit telefonon osztott meg az Európai Bizottság elnökével, a német kancellárral és a francia elnökkel. Juncker kabinetfőnöke szerint az Athén által javasolt csomag jó alap lehet a tárgyalások folytatásához. Ma mindenesetre újabb EU-csúcs lesz és EKB-ülés lesz görög ügyben.
Vágólapra másolva!

Egyelőre annyit tudni, hogy a javaslat benyújtása előtt vasárnap délelőtt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral, majd pedig Juncker Merkellel.

Martin Selmayr, Juncker kabinetfőnöke szerint

az Athén által javasolt tervezet már jó tárgyalási alap lehet a haladáshoz.

A hírek szerint az Európai Központi Bank vezetősége hétfő délelőtt fél 11-kor vitatja meg, fenntarthatják-e továbbra is ELA-forrásból az egyre nagyobb betétkivonási nyomásnak kitett görög bankok likviditását. Múlt pénteken újabb 3,3 milliárd euróval emelte meg a EKB a görög bankrendszernek biztosított sürgősségi likviditási keretet, ami így már 87-88 millárd eurót tesz ki.

Folyamatosa a betétkivonás a görög bankokból. Forrás: Thanassis Stavrakis/AP

EU-csúcs görög ügyben

Fontos tárgyalások lesznek ma Görögország ügyében, hisz az EKB tanácskozásn kívül délután az eurózóna pénzügyminiszterei, majd kora este az állam- és kormányfők fognak egyeztetni az eddigi fejlemények fényében, illetve valamilyen megoldási javaslattal előállni. Emellett úgy tudni, hogy Ciprasz görög miniszterelnök még az eurózóna vezetőinek nagy találkozója előtt találkozik a három fő hitelezővel - EU, EKB és IMF - is.

A hétfői rendkívüli csúcs oka, hogy múlt csütörtökön nem tudtak döntésre jutni az eurózóna pénzügyminiszterei, mivel Görögország megszakította a tárgyalásokat hitelezőivel. Pedig az idő vészesen fogy, hisz az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, és ugyanezen a napon kellene kifizetnie Athénnak az esedékessé váló, 1,6 milliárd eurós törlesztési kötelezettségét az IMF felé. Ha ezt nem tudják a görögök teljesíteni (már pedig múlt héten azt mondták, hogy megállapodás nélkül biztosan nem), akkor az államcsőd aligha kerülhető el. Illetve csak akkor, ha a hitelezői trojka folyósítaná Athénnak a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.