A görögök nem is tudnának drachmát nyomni

2015.07.02. 15:16

Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató masináktól, mondta a görög pénzügyminiszter csütörtökön az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak adott interjúban.

„Nincs kapacitásunk rá, hogy drachmát nyomtassunk. 2000-ben, egy évvel azelőtt, hogy Görögország belépett az euróövezetbe, úgy döntöttünk, megszabadulunk a pénznyomtató gépektől” – mondta Janisz Varufakisz.

„Minden áron bent szeretnénk maradni az eurózónában.”

Már nincsenek meg a gépekForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

„A(z európai) monetáris unió visszafordíthatatlan” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Kieshetnek az euróövezetből

A görög kormány, amely már közel állt ahhoz, hogy megállapodjon a külföldi hitelezőkkel, múlt pénteken meglepetésre népszavazást írt ki azokról az intézkedésekről, amelyek fejében a hitelezők folytatnák Görögország pénzügyi megsegítését. Megfigyelők szerint, ha a görög szavazók többsége a népszavazáson elutasítja a nemzetközi hitelezők javaslatait, Görögország aligha maradhat a monetáris unió tagja.

Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány ugyanakkor váltig azt hangoztatja, nem akarja kiléptetni Görögországot az euróövezetből. Varufakisz pénzügyminiszter rendszeresen elmondja, hogy ez jogilag nem is lehetséges.

A népszavazást vasárnap tartják meg Görögországban. A legfrissebb felmérések szerint nagyjából ugyanakkora a támogatók és az elutasítók tábora.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK