Pénzt juttat vissza a Valero részvényeseinek

olaj olajfinomító
Vágólapra másolva!
Jó hír a Valero részvényeseknek, hogy az olajfinomítói társaság újabb részvény-visszavásárlási programot jelentett be.
Vágólapra másolva!

A cég korábbi programjából még 400 millió dolláros vásárlási keret maradt, így összesen közel 3 milliárd dollár értékben vásárolhat vissza részvényeket a Valero, ez pedig támogatást jelent a részvényárfolyam emelkedésének. A teljes visszavásárlási program a Valero piaci kapitalizációjának közel 9 százalékát teszi ki.

Továbbá érdemes figyelni az osztalékfizetésre is, ugyanis a negyedéves, papíronként 40 centes kifizetést csak azok a részvényesek kapják meg szeptember 2-án, akik legkésőbb július 31-én vásárolnak Valero részvényeket - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A hétfői zárás utáni kereskedésben 2,5 százalékkal emelkedtek a Valero részvények.

A Valero tőzsdei árfolyamának teljesítménye az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Örülnek a részvényések, de vajon tényleg jó?

Múlt héten írtunk erről a folyamatról az Investor hasábjain, tudniillik rekordhoz közelítenek a saját részvényvásárlások és az osztalékfizetések az Egyesült Államokban, a cégvezetők egyre zsírosabb fizetéseket kapnak, még akkor is, ha az értékesítés nem növekszik. Ráadásul az alacsony hitelkamatok miatt ezt sok esetben vállalati kötvénykibocsátásokon keresztüli finanszírozás útján valósítják meg, szóval még jelentősebb adósságot is a nyakukba vesznek.

Szintén kritika fogalmazódik meg azon oldalról, hogy a saját részvényvásárlások és az osztalékfizetések háttérbe szorítják a vállalati hosszú távú befektetéseket.

Mire jók a saját részvényvásárlások?

Sok esetben a cégek úgy látják, hogy a reálgazdaságban nem tudnak olyan befektetéseket (felvásárlás, terjeszkedés, kutatás/fejlesztés, stb.) eszközölni, ami jó megtérüléssel kecsegtetne. Éppen ezért úgy gondolják, hogy a vállalat saját részvényeinek vásárlása jobb hozamot biztosít, ráadásul így kvázi pénzt juttatnak vissza a részvényeseknek (az osztalékfizetés alternatívájának vagy annak kiegészítésének is szokták nevezni), hisz általában ilyenkor a részvények árfolyama emelkedik, így magasabb profitot tudnak zsebre tenni a befektetők.
Emellett a saját részvény vásárlások miatt csökken a közkézhányad, azaz kevesebb részvény érhető el kereskedési célból az adott vállalat esetén (kvázi az árfolyam is jobban mozoghat). Így ha például a cég profitja nem változik, de a forgalomban lévő részvények száma csökken, akkor az önmagában növeli az úgynevezett EPS eredményt (amihez pedig akár vezetői bónuszokat is köthetnek).