Kamatvágó napra ébredtünk

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Várhatóan ismét kamatot csökkent ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, legalábbis a Reuters hírügynökség által a napokban megkérdezett 19 szakértő döntő többsége ezt jósolta a múlt héten.
Vágólapra másolva!

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit. Az elemzők véleményének az átlaga szerint

a monetáris tanács kedden további 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,4 százalékra viszi le az alapkamatot.

A részletes indoklás, illetve az esetleges további kamatvágásokra utaló közlemény 15 órakor esedékes.

A Reuters által július 13-16. között megkérdezett 19 szakértőből négyen arra számítottak, hogy az MNB kedden ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről határoz. A többség - 12 szakértő - kisebb, 10 bázispontos csökkentést vár, hárman pedig úgy vélték, hogy a jegybank már nem változtat a kamatszinten, miután azt március óta már négyszer mérsékelte.

Londoni pénzügyi elemzők a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése előtt úgy vélték, hogy a görög kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodás enyhítette a görög válság átgyűrűző kockázatait, és ez lehetővé teszi, hogy az MNB ismét csökkentse alapkamatát.

Mennyi vágás jöhet még?

A citybeli előrejelzések ugyanakkor eltérnek a várható újabb enyhítés mértékében: egyes elemzők 0,10, mások 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést várnak kedden. Vannak olyan prognózisok, amelyek nem zárják ki az augusztusi újabb kamatcsökkentést, de ez sem teljesen konszenzusos várakozás.

Ezen a kamatdöntésen debütál Báger Gusztáv, aki Kandrács Csaba távozása után került be a Monetáris Tanácsba. A mai kamatdöntés lesz az utolsó Balog Ádám esetében, ő ugyanis szerdai hatállyal átül az MKB elnök-vezérigazgatói székébe. A Monetáris Tanácsban utóda piaci értesülések szerint Nagy Márton lesz.

Hogy reagálhat a forint?

Ha abból indulunk ki, hogy a piac már hozzászokott az újabb kamatvágási ciklushoz, illetve az előző alapkamat csökkentéseket sem követte jelentős forintelmozdulás, akkor a mostani várakozás szerint sem érdemes heves reakciókat várni a hazai fizetőeszköz kurzusában, habár az elsődleges irány ilyenkor a forintgyengülés lenne. Ugyanakkor érdemes lesz figyelemmel követni a jegybanki kommentárt, mert abból már több minden kiderülhet a jövőt illetően.

Az EURHUF árfolyammozgása az év eleje óta Forrás: Investing.com