Egyre többet fogunk sötétben ülni

2015.08.19. 16:33

Szerdán is még közel ezer fogyasztó várja vissza az áramot. Az Elmű folyamatosan állítja helyre az áramszolgáltatást. A tűzoltás mellett az eddig is terhelt költségvetésükből jut-e pénz hálózati korszerűsítésekre? 

A hétfő esti vihar miatt 45 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a fővárosban. Bár az elektromos hálózat kevéssé károsodott, a lezúduló eső és a talajvíz megtöltötte azokat a pincéket és alagsori helyiségeket, ahol a társasházak transzformátorállomásai működnek. 

 A víz alá került hálózati kapcsolószekrényeket életvédelmi okokból kellett lekapcsolni”

– mondta el megkeresésünkre Boross Norbert, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója. „Akármilyen modern is egy berendezés, ha víz alá kerül, le kell kapcsolni” – tette hozzá.

Áramszünet az előző este lecsapó vihar után a budapesti Kálvin téri aluljáróban 2015. augusztus 18-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Megterhelt kassza

A kommunikációs igazgató rámutatott, hogy a mostani súlyos zavarokat okozó áramkimaradás nem volt kivédhető, de a vállalatnál alig jut pénz fejlesztésekre, amit a 2013. január elsején bevezetett közműadó számlájára ír. A közterhet a lefektetett kábelek hossza után kell megfizetni. 

Az adónem megjelenése előtt éves szinten 30-40 milliárd forintot tudott a társaságcsoport fejlesztésekre elkülöníteni,

aminek a pozitív hozadékát a fogyasztók is tapasztalhatták, hiszen egyre kevesebb áramkimaradás, üzemzavar történt az országban. A megterhelt kassza mellett a vállalat azóta a szinten tartást tudja biztosítani. Az igazgató kiemelte, hogy a rezsicsökkentés a közműadó mellett már nincs közvetlen hatással a fejlesztésekre szánt pénzekre, mivel az a termék, vagyis az elektromos áram díját befolyásolja.

Autók a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke téren 2015. augusztus 17-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

 

Egyre többet fogunk sötétben ülni

Nem mindenki gondolja úgy, hogy a rezsicsökkentésnek nincs hatása az áramszünetekre.

Rövid távon még nem érezzük meg a vezetékhálózat korszerűsítésére irányuló fejlesztések elodázásának hatását, de hosszú távon meglesz a böjtje”

- mondta Szőcs Gábor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere az áramellátás jövőjéről. Szerinte a rezsicsökkentésnek van egy olyan hozadéka, hogy

az áramszolgáltató a nyomott árszabás miatt nem kapja meg azt az összeget, ami szükséges lenne a befektetéseinek megtérüléséhez.

A cégek pedig – mint ez esetben is – a költségvetésük újratervezésénél a beruházási terveiket vágják vissza. A hálózati fejlesztések elmaradása várhatóan középtávon érezteti majd hatását. Ha a helyzet nem rendeződik a jövőben, több áramkimaradásra készülhetünk fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK