A GDP ötödét elviszi a feketegazdaság

2015.09.17. 13:50

Magyarországon a feketegazdaság bruttó hazai termékhez, a GDP-hez viszonyított aránya 22,1 százalék, ami megfelel a közép-európai országok átlagának, közölte a Feketelista.hu a Randstad Holding felmérésére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint Horvátországban és Romániában a legmagasabb 28,1 százalék a feketegazdaság GDP-hez mért aránya. Szlovéniában 23,1 százalék ez az arány, Szlovákiában viszont csak 15 százalékon áll, míg Ausztriában mindössze a gazdaság 7,5 százalékát teszi ki a feketegazdaság.

Becslések szerint a feketegazdaság felét a feketefoglalkoztatás adja.

Idén az ellenőrzött dolgozók 10,4 százalékát foglalkoztatták munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül, írja Feketelista.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának adatai alapján. A portál „reprezentatív becslése” szerint így

négyszázezer munkavállaló dolgozik feketén Magyarországon.

A közleményben felidézik, hogy a munkaügyi ellenőrzések szerint 2012 és 2014 között mintegy 70 százalékkal nőtt azon ellenőrzött cégek aránya, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak. A revizorok 2012-ben mindössze 1014, tavaly viszont 1724 gazdasági társaságnál bukkantak feketén dolgozókra.

Milliárdok tűnnek el a feketegazdaságbanForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az idén az első hat hónapban az 580 000 magyarországi gazdasági vállalkozás közül 9738 munkáltatót ellenőriztek, és 62 százalékuknál állapítottak meg különböző munkaügyi hiányosságokat. A Feketelista.hu szerint jelentős üzleti körről van szó, hiszen „méltányos számítások szerint is” mintegy 60 ezer vállalkozás lehet érintett.

Az adókiesés több száz milliárd forintra becsülhető,

azonban a bírságolás meglehetősen „kíméletes” az elemzés készítői szerint.

Akár 20 millió is lehet a bírság

A foglalkoztató (kis- és középvállalkozások esetében csak ismételt jogértést követően) 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Azonban a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a társaságot a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból is kizárják, olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK