Nem volt köszönet az IBM eredményeiben

IBM
A man passes by a logo at IBM office in Hortolandia, about 100km north from Sao Paulo, Brazil on September 14, 2012. AFP PHOTO/Yasuyoshi CHIBA
Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoktól elmaradó árbevételről tett számot az IBM a harmadik negyedéves gyorsjelentése során, és a befektetői csalódottságot még az sem tudta kompenzálni, hogy az eredmény soron túl tudta szárnyalni az elemzők által várt szintet, hisz a teljes évre vonatkozó profitszámokat csökkentette a technológiai óriás menedzsmentje. A várt reakció sem maradt el: a zárás utáni kereskedésben közel 5 százalékot zuhantak a részvények.
Vágólapra másolva!

14. negyedéve csökken az árbevétel

Visszavágta éves eredményvárakozását az IBM. A technológiai óriás közel 1 dollárral 14,75-15,75 dollárra korrigálta le az éves EPS kilátását, emellett a korábban várt cash flow bővülés helyett stagnáló eredménnyel számol. A vállalat a harmadik negyedéves árbevétele 14 százalékkal esett vissza, ami jól illeszkedik az eddigi sormintába, tudniillik az elmúlt negyedév sorozatban már a 14. volt, amikor a vállalat az értékesítési árbevétel csökkenéséről adott hírt év/év alapon - írja a MarketWatch. Az árbevételre negatív hatást gyakorolt az erős dollár, mely különösen a feltörekvő ázsiai piacokon volt tapasztalható.

Az IBM idén a veszteséges hardvergyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez a felhőalapú szolgáltatások és termékek fejlesztésére, noha ezek a részlegek is csökkenő bevételt mutattak a devizahatás miatt. A részvényenkénti nettó profit 2 centről 3,01 dollárra ugrott, melyben szerepe volt a tavaly elkönyvelt 4,7 milliárd dolláros egyszeri tételnek is.

A csalódottság az árfolyamban is testet ölt

A gyorsjelentés hatására közel 5 százalékos mínuszba kerültek az IBM részvényei a tengerentúli zárás utáni kereskedésben, ami tovább ronthatja az idei nem túl acélos teljesítményt, hisz az elmúlt 3 hónapban 13 százalékot, év eleje óta pedig közel 5 százalékot estek a technológiai cég papírjai.

Az IBM részvényeinek árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com