78 százalékon áll az államadósság

2015.11.17. 13:46

Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó adóssága a harmadik negyedév végén 25 910 milliárd forint, a GDP 78,0 százaléka volt - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

A harmadik negyedévben 32 milliárd forinttal nőtt az adósság. A forint erősödése 60 milliárd forinttal csökkentette a nettó hitelfelvételből eredő 92 milliárd forintos növekményt. Az előző negyedévi 906 milliárd forintos növekedésből 507 milliárdot a forint gyengülése okozott. Június és szeptember vége között a forint minimálisan erősödött, 0,5 százalékot az euróval és 1,3 százalékot a dollárral szemben, és alig érzékelhető 0,016 százalékkal értékelődött fel a jennel szemben is.

Némileg csökkent az államadósság

Az államháztartás nettó tartozása 22 955 milliárd forint volt, a GDP 69,1 százalékára csökkent szeptember végére a június végi 69,7 százalékról.

Az adósság harmadik negyedévi mérsékelt emelkedését segítette, hogy az államháztartás finanszírozási oldalról számított egyenlege a negyedéves GDP 0,8 százalékának megfelelő 70 milliárd forintos többletet mutatott és a szeptember végéig tartó négy negyedévben is mindössze 198 milliárd forint, a GDP 0,6 százalékával egyenlő finanszírozási igényt támasztott a pénzügyi számlák módszertana szerint.

A harmadik negyedévében a központi kormányzatnál 1 milliárd forint többletet számolt az MNB. Elemzésben a jegybank arra is rámutat, hogy a negyedév során számottevően növekedtek a követelések az Európai Unióval szemben és kisebb mértékben átrendeződtek a központi kormányzat betétei: csökkent a jegybanknál tartott állomány és a hitelintézeti betétek növekedtek.