Összefognak, hogy megtörjék a bankok uralmát

wall street, tüntetés, Occupy Wall Street, OWS, Liberty Plaza, Zuccotti Park
Vágólapra másolva!
Több banki funkciót is átvehetnek az úgynevezett fintech cégek: az új, internetalapú szolgáltatásokon keresztül már intézhető, ráadásul olcsóbb a pénzváltás, de a jövőben akár a kézpénzfelvétel is megoldható lesz a bankautomaták használata nélkül. A fintech-cégek vezetői pénteken New Yorkban gyűlnek össze, céljuk nem kisebb, mint a jelenlegi bankrendszer lecserélése.
Vágólapra másolva!

„A bankok megtörése” a célja a péntekre összehívott informatikai konferenciának. A főszervező, a TransferWise pénzügyi startup informatikusokat, közgazdászokat és hackereket is meghívott a New York-i rendezvényre, akikkel reményeik szerint olyan struktúrákat alkotnának meg, amelyek nagyrészt fölöslegessé teszik a fennálló bankrendszert - írja a Business Insider.

Az Occupy nyomán

A meghívó szerint

a konferenciát nagyrészt az egykori Occupy Wall Street mozgalom inspirálta.

Ez a New Yorkban indult, majd az egész Egyesült Államokban elterjedt tüntetéssorozat eredetileg a 2008-as gazdasági válságért felelős pénzügyi vezetők elszámoltatásáért, a politika és az üzleti világ összefonódása ellen jött létre. A TransferWise szintén „a bankszektor legnagyobb problémáira” próbál megoldást keresni, ők azonban a technológiában látják a kiutat.

Tüntetés a Wall Streeten, a New York-i értéktőzsde előtt Forrás: AFP

A rendezvény végén pénzjutalmat ajánlanak fel annak a csapatnak, amelyik a leginkább megvalósítható tervvel áll elő. A pénzjutalmat a nyertes saját vállalkozása beindítására fordíthatja. A rendezvényt a TransferWise mellett a Yodlee Interactive és a Digital Ocean nevű IT-cégek, az IEX Group online kereskedelmi rendszer, és a startupokat segítő Oxygen Startups nevű alap szponzorálja.

Megúszhatjuk az átváltási díjat

A TransferWise egy londoni központú, internetalapú pénzügyi szolgáltató. A céget két, Angliában dolgozó észt informatikus alapította, akik eredetileg saját pénzügyi problémájukra kerestek megoldást. Mivel egyikük euróban kapta a fizetését, amit mindig át kellett váltani fontra, másik pedig a fontban kapott fizetését váltotta euróra, hogy fizethesse az otthoni lakáshitel részleteit, mindketten sok pénzt vesztettek az átváltáson.

Ezért kezdtek fejleszteni egy rendszert, ahol egymásra találnak a szereplők, akik megspórolnák a pénzváltás költségét. Ahelyett, hogy a bankon keresztül utalnák át a pénzt,

a TransferWise rendszerén keresztül teszik ezt, valójában két utalás formájában.

Ezzel megkerülhető az átváltási költség, a TransferWise minimális 0,5 százalék körüli díjat számol csak fel. Tény ugyanakkor, hogy a pénz a banki átutalásnál lassabban (helytől függően pár nap alatt) érkezik meg a pénz. Van lehetőség az ügylet gyorsítására is, akkor azonban valamivel magasabb költséggel kell számolni.

A vállalkozás jelenleg a világ egyik legjövedelmezőbb unikornisa, vagyis a kevés sikeres, egy milliárd dollárnál is többet termelő startup-cége, 2015-ig több mint 3 milliárd dollárnyi pénzt váltottak át a rendszeren keresztül.

Nem lesz szükség a drága banki szolgáltatásokra Forrás: EyePress News

Fintech a bankok ellen

Hasonló megoldásokat keresnének a pénteki konferencián is.

– fogalmazott Michael Goodbody, a TransferWise szóvivője. Mint mondta, az esemény meghirdetésekor szándékosan használnak provokatív nyelvezetet, mert szeretnék tudatosítani, hogy a bankszektor világszerte átalakulóban van, és gyökeres változások előtt áll.

Az eseményre eredetileg alig száz embert hívtak meg, de az érdeklődés óriásira nőtt. Jelenleg mintegy 165 cég, több szakértő, köztük közgazdászok, hackerek, programozók és számos egyetemista jelezte részvételét. A résztvevő cégek nagy része

az úgynevezett fintech szférába tartozik:

ez alatt egy új gazdasági területet értünk, amelyben a nagy bankoktól független, internetalapú pénzügyi szolgáltatók játszanak főszerepet.

A pénz még marad a bankoknál

Ezeknek a cégeknek a nagy része még kapcsolatot ápol a nagy bankokkal, hiszen a legtöbben még mindig náluk tartják a pénzüket. A szervezők szerint ez még egy ideig biztos nem változik:

– fogalmazott egyikük.

A bankfiókokat még nem tudják kiváltani a fintech-cégek Forrás: Photononstop/Photononstop/J-Charles Grard

A résztvevők ehelyett a különféle banki tranzakciós díjak kikerülésére próbálnak majd megoldást találni. A konferencián várhatóan szó lesz például arról, hogyan lehetne kikerülni a kézpénzfelvételi díjat, amit Joe Cross a TransferWise amerikai igazgatója „az amerikai bankrendszer legelmaradottabb gyakorlatának” nevezett.

A kihívásra egyébként a közelmúltban a bankok is felfigyeltek, és több nagy bank saját, a TransferWise-hoz hasonló szolgáltatást indított. A Barclays brit bankház például Barclays Fintech Accelerator néven indított programot, amelynek a célja saját fintech-szolgáltatás beindítása.