Nem kell kapkodni, odébb van még a felemelkedés

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai bányarészvények idei zuhanását sikeresen megjósoló UBS elemző szerint még messze a vége a szektor vesszőfutásának. David Cassidy szerint a kínai gazdaság lassulása még komoly veszélyeket rejt magában, éppen ezért fontos a kellő gondossággal megválasztott stratégia.
Vágólapra másolva!

A nagy nyersanyagpiaci vállalatok nehézségei még messze nem értek véget Ausztráliában, ahol a kínai vasérckereslet gyengülése komoly csapást jelent – mondja Cassidy. Hozzáteszi, Kína valószínűleg jövőre is lassulni fog, miközben a kínálat tovább bővülhet, különösen a vasérc területén, ez pedig csökkenő árfolyampályát vetít előre.

Ráadásul a nyersanyagrészvények 25 százalékos szakadása

2011 óta először állította az éves csökkenés útjára a benchmark ausztrál részvényindexet.

Ehhez hozzájárul, hogy az olyan óriások, mint a BHP Billiton közel egy évtizedes mélyponton vannak, míg a Rio Tinto idén 27 százalékot süllyedt, ahogy az elemzők visszavágták az osztalék-előrejelzéseiket. Mindeközben az olyan globális szektortársak is zsugorodó üzlettől szenvednek, mint az Anglo American vagy a Freeport-McMoRan – írja a Bloomberg.

A Rio Tinto bányaóriás idei árfolyammozgása az ausztrál tőzsdén Forrás: Investing.com

Éves jóslatok

A BHP egyébként 36 százalékot esett, mióta Cassidy januárban azt tanácsolta a befektetőknek, hogy súlyozzák alul a pozícióikat a bányapapírokban 2015-ben, elsődlegesen a lefelé mutató vasérc –előrejelzésre hivatkozva. Mindazonáltal Cassidynek nem mindenben volt igaza. Az év elején még szerette ugyanis az energiarészvényeket, melyek végül a legrosszabbul teljesítő iparágcsoportot adták. Emellett arra számított, hogy az ASX 200 index az év végén 5 700 áll majd, miközben szerdán 2,4 százalékos erősödéssel 5 028 ponton zárt.

Forrás: XEMC

Mindeközben a Bloomberg által követett, a BHP-ra célárat meghatározó 18 elemző mindegyike azt várja, hogy a papír emelkedni fog a jelenlegi szintekről. Ide tartozik Cassidy UBS-es kollégája, Glyn Lawcock, a vállalat bányaipari elemzője is, aki ráadásul a Rio Tinto részvényeire is vételi javaslatot adott ki.

Taktika és pesszimizmus

Nem csak Cassidy pesszimista azonban az elemzők közül. A Goldman Sachsnál szintén úgy látják, hogy érdemes alulsúlyozni az ausztrál nyersanyagpiaci részvényeket. Ők elsősorban azzal indokolják a javaslatot, hogy bár az értékelések közel vannak a fair szinthez, félő, hogy

a vállalatok értékromboló stratégiával akarják majd fenntartani az osztalékokat a gyenge profitok mellett,

hangsúlyozta Matthew Ross, a bank melbourne-i stratégája.

Cassidy ezzel együtt olyan vállalatokat ajánl, melyek nyeresége szorosan kapcsolódik a gazdasági növekedéshez, illetve amelyek profitálnak a gyenge ausztrál dollárból. Ilyen lehet a CSL biotechnológiai cég, amely bevételének 39 százaléka az USA-ból származik, vagy az ingatlanpiaci szereplő LendLease. Felmerült még ezen kívül az idén 14 százalékot erősödő Harvey Norman is, amely szinte mindent árusít a televíziótól a bútorokig.