Nem kell kapkodni, odébb van még a felemelkedés

2015.12.17. 08:04

Az ausztráliai bányarészvények idei zuhanását sikeresen megjósoló UBS elemző szerint még messze a vége a szektor vesszőfutásának. David Cassidy szerint a kínai gazdaság lassulása még komoly veszélyeket rejt magában, éppen ezért fontos a kellő gondossággal megválasztott stratégia.

A nagy nyersanyagpiaci vállalatok nehézségei még messze nem értek véget Ausztráliában, ahol a kínai vasérckereslet gyengülése komoly csapást jelent – mondja Cassidy. Hozzáteszi, Kína valószínűleg jövőre is lassulni fog, miközben a kínálat tovább bővülhet, különösen a vasérc területén, ez pedig csökkenő árfolyampályát vetít előre.

Ráadásul a nyersanyagrészvények 25 százalékos szakadása 2011 óta először állította az éves csökkenés útjára a benchmark ausztrál részvényindexet. Ehhez hozzájárul, hogy az olyan óriások, mint a BHP Billiton közel egy évtizedes mélyponton vannak, míg a Rio Tinto idén 27 százalékot süllyedt, ahogy az elemzők visszavágták az osztalék-előrejelzéseiket. Mindeközben az olyan globális szektortársak is zsugorodó üzlettől szenvednek, mint az Anglo American vagy a Freeport-McMoRan – írja a Bloomberg.

A Rio Tinto bányaóriás idei árfolyammozgása az ausztrál tőzsdénForrás: Investing.com

Éves jóslatok

A BHP egyébként 36 százalékot esett, mióta Cassidy januárban azt tanácsolta a befektetőknek, hogy súlyozzák alul a pozícióikat a bányapapírokban 2015-ben, elsődlegesen a lefelé mutató vasérc –előrejelzésre hivatkozva. Mindazonáltal Cassidynek nem mindenben volt igaza. Az év elején még szerette ugyanis az energiarészvényeket, melyek végül a legrosszabbul teljesítő iparágcsoportot adták. Emellett arra számított, hogy az ASX 200 index az év végén 5 700 áll majd, miközben szerdán 2,4 százalékos erősödéssel 5 028 ponton zárt.

Forrás: XEMC

Mindeközben a Bloomberg által követett, a BHP-ra célárat meghatározó 18 elemző mindegyike azt várja, hogy a papír emelkedni fog a jelenlegi szintekről. Ide tartozik Cassidy UBS-es kollégája, Glyn Lawcock, a vállalat bányaipari elemzője is, aki ráadásul a Rio Tinto részvényeire is vételi javaslatot adott ki.

Taktika és pesszimizmus

Nem csak Cassidy pesszimista azonban az elemzők közül. A Goldman Sachsnál szintén úgy látják, hogy érdemes alulsúlyozni az ausztrál nyersanyagpiaci részvényeket. Ők elsősorban azzal indokolják a javaslatot, hogy bár az értékelések közel vannak a fair szinthez, félő, hogy a vállalatok értékromboló stratégiával akarják majd fenntartani az osztalékokat a gyenge profitok mellett, hangsúlyozta Matthew Ross, a bank melbourne-i stratégája.

Cassidy ezzel együtt olyan vállalatokat ajánl, melyek nyeresége szorosan kapcsolódik a gazdasági növekedéshez, illetve amelyek profitálnak a gyenge ausztrál dollárból. Ilyen lehet a CSL biotechnológiai cég, amely bevételének 39 százaléka az USA-ból származik, vagy az ingatlanpiaci szereplő LendLease. Felmerült még ezen kívül az idén 14 százalékot erősödő Harvey Norman is, amely szinte mindent árusít a televíziótól a bútorokig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK