A kormány alábecsülte a magyar gazdaságot

fidesz kongresszus 2015 varga mihály
Vágólapra másolva!
Jobbak lettek a 2015-ös makrogazdasági számok és jobban alakult a költségvetés, mint ahogy a kormány tervezte. Varga Mihály kinevezte a NAV új vezetőit. Az állami Eximbank ad hitelt a Kopaszi-gát megvásárlására Garancsi István cégének. A cégbíróság bejegyezte Andy Vajna cégét a TV2 tulajdonosaként. Vannak olyan bankok, ahol már lehet kérni a csokot. Nemzetstratégiai célokra és az állammal ápolt jó viszonyra hivatkozva az FHB és a Takarékbank lehetővé teszi az államnak, hogy megőrizze részesedését az FHB-ban. Demján Sándor eladta a Gránit Bankban való részesedését, és ő lett a 2015-ös Év embere a Figyelőnél. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ugyan a 2015-ös év végelges makrogazdasági számai csak 2016 márciusában lesznek meg, de az előzetes adatokból az látszik, hogy a magyar gazdaság jobban teljesített, mint a kormány 2014-ben várta, a 2015-ös költségvetést alaposan alultervezték. Varga Mihály nemzatgazdasági miniszter értékelte 2015-öt.

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forintra teljesül, azaz a GDP-arányos hiány várhatón 2 százalék volt, a tervezett 2,4 százalékkal szemben. Az adósságszint várhatóan 76 százalék alá csökkent. Az előzetesen tervezettnél jobb költségvetési számok annak köszönhetőek, hogy

a gazdaság jobban pörgött annál, amire a kormány számított, többen dolgoztak, az emberek többet költöttek, így az államnak több adóbevétele volt.

A gazdaság sokat fehéredett, főleg az ekáernek és az online kasszáknak köszönhetően. A 2017-es költségvetést tavasszal terjeszti be a kormány, a 2016-ost az első negyedévben nem tervezik módosítani.

Cél a NAV

Varga Mihály nem csak évet értékelt a héten, de a NAV új vezetőit is kinevezte. A tárcavezető

az adóhivatal vezetésével Tállai András parlamenti és adóügyi államtitkárt bízta meg,

akinek munkáját négy helyettes államtitkár segíti. Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyekért és Sors László a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett. A NAV Központi Irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki.

Varga Mihály elmondta, mennyivel jobban alakult 2015, mint várták Fotó: Marton Szilvia - Origo

Cél az adóbevallás

Az adóhatóság egyébként figyelmeztetett, hogyan kell kérni, hogy a NAV csinálja meg a jövedelemadó-bevallást. A magánszemélyek azon a nyomtatványon (15M30), amelyet munkáltatójuktól kapnak 2015-ös jövedelmükről, egy X jelölésével február 1-jéig (2016. január 31-e vasárnapra esik) nyilatkozhatnak, hogy felkérik a NAV-ot a bevallás elkészítésére.

Cél a gát

Kiderült, honnan lesz pénze Garancsi István cégének a Kopaszi-gát megvásárlására. Az állami Eximbank 16,5 milliárd forintnyi eurót ad kölcsön a cégnek a Kopaszi-gát megvásárlására.

A gát üres területeire lakóparkot és irodaövezetet tervez építeni a vállalat.

Cél a televízió

Úgy hírlik, Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. is kapott hitelt az Eximbanktól, a TV2 megvásárlására. A cég hétfőn beadta bejegyzési kérelmét, csütörtökre pedig már a TV2 Média Csoport Kft. új tulajdonosa lett a cégbíróság döntése nyomán. Jelenleg úgy fest tehát, hogy Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis Media Zrt. lecsúszik a TV2-ről.

A Megapolis nem hagyta annyiban és még január 6-án "változásbejegyzési kérelem elbírálásával egyidejűleg lefolytatandó törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet" nyújtottak be a cégbírósághoz. A Megapolis jogi képviselője szerint az Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó céget úgy jegyezték be, hogy az a dokumentum, amely igazolja tulajdonjogát, nem szerepel a cégbíróságnak leadott iratok között.

Andy Vajna hivatalosan a TV2 tulajdonosa Fotó: Valuska Gábor

Cél a versenyszféra

A 2015 novemberi foglalkoztatottsági adatok, amiket a KSH most hozott nyilvánosságra, nem alakultak rosszul. A 2015. szeptember és november közti időszakban 118 ezerrel dolgoztak többen Magyarországon, mint egy évvel korábban. 61 ezerrel volt több közmunkás. A munkanélküliek száma 284 ezer volt, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban,

a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra csökkent.

A növekedésben nagy szerepük volt a közmunkás-munkahelyeknek, a jelek szerint a kormány ezen változtatni akar. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára bejelentette, hogy hárommilliárd forintot szán a kormány arra, hogy ösztönözze a közmunkások átlépését a versenyszférába. 2016 februárjától,

ha egy közmunkás piaci állást talál, akkor havonta felveheti azt a pénzt is, ami a közmunkás-jogviszonyból még járna neki.

Cél a béremelés

Eredménytelenül zárult a MÁV és a vasutasok közti bértárgyalás. A szakszervezetek a következő tárgyalásra a kormány képviselőjét is meghívták. Ha nem tudnak megállapodni,

a vasutasok minden jogszerű eszközt alkalmazni fognak a követeléseik eléréséhez.

Cél a lakástámogatás

Az OTP Bank január 7-től közel négyszáz fiókjában befogadja az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok, és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek iránti igényeket, közölte a bank. Korábban az FHB jelezte, hogy január 4-től már igényelhető a támogatás, és a bank az első igényléseket már be is fogadta.

Az OTP-nél és az FHB-nál már lehet csokot kérni Forrás: MTI/Manek Attila

Cél a nemzetstratégia

Az Orbán Viktor miniszterelnök által megfogalmazott nemzetstratégiai célokkal és az állammal ápolt jó viszony megőrzésével indokolta az FHB Bank és a Takarékbank, hogy olyan megoldást dolgoztak ki, amivel az állami vagyonkezelő FHB-részvényekhez juthat, és megőrizheti részesedési arányát a bankban. Korábban úgy volt, hogy a vagyonkezelő kimarad az FHB tőkeemeléséből, így felhígult volna a részesedése a pénzintézetben. A vagyonkezelő az ügy miatt pert is indított.

Cél a fejlődés

A Gránit Bank további fejlődésének finanszírozására 3,1 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre 2015. december 30-án, amiből a magyar állam 1,7 milliárd forint, a Pannónia Nyugdíjpénztár 1,4 milliárd forint befektetést vállalt, közölte az állam kisebbségi részvényesi jogait gyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Gránit Bankban tavaly lezárult a piaci magánbefektetők személyi összetételének változása.

A Demján Sándor üzletember és Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója között létrejött korábbi megállapodás alapján Demján Sándor lehetőséget biztosított Hegedüs Évának a tulajdonában lévő részvények megvásárlására. Hegedüs Éva élve a lehetőséggel megvásárolta Demján Sándortól a részvényeket.

Az üzletember emellett megkapta a Figyelő Év embere 2015 elismerését. 2014-ben Hosszú Katinka volt az Év embere a Figyelőnél.