Ostrommá fajult a devizahiteles demonstráció

tüntetés bank
Vágólapra másolva!
Bankról bankra jártak Budapest belvárosában a Nem adom a házamat mozgalom aktivistái. Mindenhol a magatartási kódexüket próbálták átadni, az ellen tiltakoztak, hogy a bankok szabályzatai szerint a fiókokban nem lehet demonstrálni. Ahol nem tudták átadni a kódexüket, ott megpróbálták felolvasni. A József nádor téri Merkantil-fiók technikai okokra hivatkozva bezárt, amikor a demonstrálók odaértek. A tüntetők fél 4-kor a bezárt fiók előtt fejezték be a demonstráció-sorozatot.
Vágólapra másolva!

Villámdemonstrációt tartottak a fővárosban az Oktogonon található K&H bankban devizahitelesek február 2-án, kedden, valamivel délután 1 óra után.

A devizahitelesek a bankok ellen demonstráltak Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kerestük a bankot, mi a véleményük a demonstrációról. A bank 3 óra előtt csak azt közölte, hogy a fiókban zavartalan a kiszolgálás, várják az ügyfeleket.

Túr de Frank

Az akciót a Nem adom a házamat mozgalom szervezte, akik február 2-ára Túr de Frank - Sárgapólósok a CHF nyomában címmel hirdettek megmozdulás-sorozatot. A felhívásban ezt írták: "A Nem adom a házamat mozgalom aktivistái 2016. február 2-án ismét meglátogatnak néhány bankot véleménynyilvánítás miatt.

Aki egyet ért azzal, hogy szükség van nyomásgyakorlásra, számára eljött az alkalom, hogy ne csak dumáljon róla.

Itt az idő tenni! Nem hirdetjük meg, hogy melyik bankokba megyünk."

Túr de Frank néven rendeztek demonstráció-sorozatot devizahitelesek fővárosi bankfiókokban Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bankról bankra

Póka László, a mozgalom vezetője az Origónak elmondta, bankról bankra jártak, a K&H-ba csak azért tértek be, mert útjukba esett. A Markó utcából indultak, az Oktogonhoz a Nyugati téren keresztül jutottak el.

Magatartási kódex

A fiókokban a mozgalmuk magatartási kódexét próbálták átadni a fiókvezető-helyetteseknek. Ezt azért tartották szükségesnek, mert

a bankok belső szabályzata szerint a fiókokban nem szabad demonstrálni,

mondta Póka László. Ahol nem vették át, ott felolvasták. Eközben transzparenseket emeltek a magasba, amiken arra figyelmeztették az embereket, hogy a bankok tisztességtelenek, és

Lökdösődtek

Az Oktogonon a K&H-ban kisebb lökdösődés alakult ki. A fiókvezető-helyettes ugyanis nem akarta átvenni a magatartási kódexet,

az egyik mozgalmár elkezdte felolvasni, de a fiókvezető-helyettes és egy biztonsági őr megpróbálták kitolni a fiókból.

Ezt a mozgalom többi tagja próbálta megakadályozni.

Az Origo munkatársa a helyszínről háromnegyed 3-kor azt jelentette, hogy a K&H-ban már helyreállt a rend, az aktivisták tovább mentek.

A K&H-ban lökdösődés is volt Fotó: Marton Szilvia - Origo

11 helyen próbálkoztak

Az aktivisták a K&H-fiók után még visszamentek a Raiffeisen fiókjába, oda nem engedték be őket, amikor először próbálkoztak, mondta Póka László.

A tüntetők 11 fiókban próbálkoztak. Négy bankba nem engedték be őket, kettőben átvették a kódexüket, ötben pedig felolvasták.

A Merkantilt lezárták

A demonstrálók délután 3-ra a József nádor téri Merkantil-fiókhoz értek. A fiókot nem csak előlük, de az ügyfelek elől is lezárták, senkit sem engedtek be. A bank alkalmazottai a hátsó ajtón engedtek be egy-egy ügyfelet.

Az Origo tudósítója próbálta megtudni, miért zárták le teljesen a fiókot, de az orrára csapták az ajtót.

Később a fiók egyik alkalmazottja a hátsó ajtónál azt mondta, nem tudja megmondani, miért vannak zárva.

A bank főbejáratára belülről egy táblát akasztottak ki, amin az állt, hogy

Az egyik tüntető azt mondta, a demonstrációjuk sikeresnek nevezhető, hiszen elérték, hogy egy Merkantil bezárjon. Neki egyébként pont a Merkantillal van vitás ügye: a békéltető testület kártérítést ítélt meg neki, amit a bank nem hajlandó kifizetni, mondta.

Technikai okok Forrás: Origo

Dühös ügyfelek

A Merkantil előtt egy ügyfél hangosan panaszkodott, amiért nem engedték be:

A fiók előtt több ügyfél telefonon próbálta elérni a bankot, de csak a központ automatáját sikerült elérniük.

Az egyik dühös ügyfél gyáva senkiháziaknak nevezte a bank alkalmazottait.

Egy ügyfél két rendőrtől próbált segítséget kérni, de azt mondták neki, nem intézkedhetnek az ügyben. Délután fél 4 előtt egyébként már több ügyfél várt a fiók előtt, mint demonstráló: előbbiek öten, utóbbiak csak hárman voltak. Később néhány demonstráló visszatért, a csalódott ügyfelek pedig elszállingóztak.

A demonstrálók feladták

A demonstrálók végül délután fél 4-kor feladták a Merkantil ostromát. Tudósítónknak azt mondták,

és elmentek. Azt is hozzátették, hogy több fiókban már nem próbálkoznak.