Magyar csokinyuszik hánykolódnak a tengeren Új-Zéland felé

csokinyuszi kóstoló
Vágólapra másolva!
Magyarországon van a Nestlé egyetlen üregescsokoládéfigura-gyára. Innen exportál a cég 23 másik országba is ünnepi csokikat. A közelgő húsvéti ünnepekre is itt készültek csokinyuszik, csokicsibék és más figurák. Ezek is a világ legkülönbözőbb pontjain bukkannak fel a boltok polcain, akárcsak decemberben a csokimikulások.
Vágólapra másolva!

A diósgyőri gyárban a Nestlé jelenleg több mint 600 főt foglalkoztat. 2015-ben rekordmennyiségű,

összesen 4 000 tonnányi csokifigurát, azaz összesen közel 67 millió darabot állítottak itt elő.

Az idei év pedig újabb növekedést hozhat, hiszen Brazília, Ecuador és Japán mellett az Egyesült Államokból is komoly az érdeklődés a figurák iránt, így 2016 telén már ezek az országok is a gyár partnerei lehetnek a cég közleménye szerint.

A tengerentúlra Amszterdamból indulnak a nyuszik

Miskolcról először a holland Bremenhaven kikötőjébe érkeznek a csokoládék, ahonnan a közel egy hónapos utazás alatt speciális hűtőkonténerekben érik el Ausztrália és Új-Zéland partjait. Így jutnak el a Diósgyőrben készült csokitojások, csokinyulak és csokicsibék Kanadába és Chilébe is.

Csokinyuszi-kóstoló Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Van, ahol népszerűbb a nyuszi, mint a Mikulás

Export szempontjából van, ahol a húsvéti időszak még az év végi ünnepeknél is fontosabb: tavaly például közel négyszer több csokinyuszit (46 tonna) szállított a Nestlé diósgyőri gyára az afrikai országoknak, mint csokimikulást (12 tonna). Kanadában is hasonlóan alakult ez az arány, így itt 118 tonnányi húsvéti édesség került piacra az észak-magyarországi városból.

Az öregek szeretik az étcsokit

Európába és a tengerentúlra 70-80 százalékban jellemzően tejcsokoládéból készítünk figurákat, míg 10-15 százalék között van az étcsoki aránya. Tapasztalat, hogy életkorral előrehaladva többen állnak át az étcsokoládé-fogyasztásra.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ugyan a húsvéti ünnepekhez a világ számos országában hozzátartozik a csokinyúl és a csokitojás, korántsem ugyanazt az ízt kedvelik a gyerekek Angliában, mint Németországban vagy Magyarországon.

Angliában a karamellesebb alapízű és édesebb masszákból készült, míg a kontinens nyugati országaiban a magas kakaóvaj-tartalmú és a mogyorósabb alapízű figuráikat fogyasztják.

Magyarországon és a közép-európai térség országaiban pedig a kakaósabb alapízű termékeinket vásárolják az emberek

– mondta Magyari Zoltán, a Nestlé diósgyőri gyárának termelésvezetője.