56 éve nem volt ilyen rossz Magyarország megítélése

Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár az ötvenedik, jubileumi Közgazdász vándorgyűlésen Egerben
Vágólapra másolva!
Chikán Attila közgazdászprofesszor szerint Magyarországon gazdasági irányváltásra van szükség. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Debreceni Egyetemen a magyar gazdaság versenyképességének aktuális tényezőiről tartott előadásában a gazdasági irányváltás kritériumaként a bizalomerősítést, a korrupciócsökkentést, a tudásalapú fejlődést, a termeléstől a szolgáltatások felé fordulást, a központosítás csökkentését és a nemzetközi értékláncokba való bekapcsolódást jelölte meg.
Vágólapra másolva!

Chikán Attila úgy fogalmazott: az irányváltáshoz nem kell kormányváltás,

a gazdasági fordulatot a jelenlegi kormány is meg tudja csinálni, ha akarja.

A professzor szerint a versenyképességet tekintve drámaian romlott a helyzetünk: a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában


A vizsgált 12 versenyképességi mutató közül az intézményrendszer – amelybe beleértik a kormányzat egész teljesítményét – és az üzleti tevékenység tekintetében áll a legrosszabbul az ország: a 97., illetve a 90. helyen – mutatott rá.

Chikán Attila szerint az irányváltáshoz nem kell kormányváltás Fotó: Origo

Ugyanakkor az infrastruktúrában és a technológiai felkészültségben mért 48. hely hosszú távon reménykeltő – jegyezte meg a professzor.

Ezért marad el a felminősítés

Chikán Attila a jelenlegi magyarországi unortodox gazdaságpolitika jellemzői között sorolta fel az állam gazdasági szerepének növelését, a társadalmi egyenlőtlenségek politikai kezelését, a rövid távú stabilitás előtérbe helyezését és a politikai hatalom szempontjainak prioritását.

„Magyarország nemzetközi megítélése 1960 óta soha nem volt olyan rossz, mint most”

– jelentette ki az akadémikus, megjegyezve: „ezért nem minősítik fel az országot a hitelminősítők, hiába mondja a kormány, egyébként teljes joggal, hogy gazdasági mutatók már lehetővé tennék ezt”.

Chikán Attila szerint a versenyképesség-vesztés tartós tendencia, amit „nem csak a jelenlegi kormány hibái okoznak, ez a korábbi kormányoktól indult, mint ahogy van hagyománya a korrupciónak is”.

Chikán Attila azt mondta, folytatódik az ország lecsúszása, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás Forrás: MTI/Komka Péter

Chikán Attila figyelmeztetett arra, hogy „a politikában jelenleg uralkodó társadalomfelfogás bezárja Magyarországot az alacsony fejlettségű európai országok körébe”.

Kiemelte: folytatódik az ország lecsúszása, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás.

A szakember a kis- és középvállalkozásokban látja a változtatás lehetőségét. „A kkv-k, ha lassan is, de képesek a folyamatok kedvező befolyásolására” – mondta Chikán Attila.

A korrupciós listán lejjebb csúsztunk

Magyarország három pontot, és ezzel három helyet rontott a Transparency International 2015-ös világszintű korrupció-érzékelési indexén. A kelet-közép-európai régióban már csak Romániában és Bulgáriában érzékelik alacsonyabbnak a korrupciót, mint Magyarországon. A szervezet magyarországi vezetője szerint rendszerszintűvé vált a korrupció intézményesített formája.