Megérezték a drasztikusan megnőtt felelősséget a cégvezetők

női főnök
Portrait of young female office worker daydreaming at desk
Vágólapra másolva!
Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) két évvel ezelőtti hatályba lépése óta többek között a társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályok is megváltoztak. Különösen az kapott nagy visszhangot, hogy a cégek vezetői harmadik személynek okozott kár esetén a céggel egyetemlegesen felelnek. Ezzel drasztikusan megnőtt a vezetők felelőssége, és óriási lett a kereslet a D&O, vagyis a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása iránt - derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége közleményéből.
Vágólapra másolva!

A terület három piacvezető biztosítója (AIG, Allianz, Generali) együttesen a D&O biztosítások mintegy 95 százalékát kezeli. A 2014. március 15 óta hatályos új szabályozás óta összegyűjtött tapasztalataik szerint

elsősorban a kkv-k pezsdítették a piacot.

A vezető tisztségviselők felelősségbiztosítását korábban főként nagyobb, elsősorban multinacionális hátterű cégek kötötték a hazai piacon, jellemzően anyavállalati programbiztosítás keretein belül. A D&O 2014-ben vált ismertté a kis- és középvállalatok szélesebb körében.

Az új Ptk. bevezetésének évében mintegy 3 300 ilyen szerződést kötöttek,

melyek átlagdíja a kisebb (jellemzően 10-25 millió forintos) limitek miatt 120-130 ezer forint körül alakult. 2015-ben az új kötések száma már csökkent, becslések szerint piaci szinten 1,5-2 ezer D&O szerződés született, és ez az érték tekinthető a következő években is egyfajta egyensúlyi szintnek.

Tevékenységtől is függ

A biztosítás díjszintje alapvetően a kért kártérítési limit nagyságától, a társaság pénzügyi mutatóitól, illetve az adott tevékenység kockázati szintjétől függ. A magasabb díjszinttel járó tevékenységek jellemzően az alábbiak: bankok, biztosítók, pénzügyi közvetítők, könyvelők és könyvvizsgálók, illetve ügyvédi tevékenységet végzők.

Termékfejlesztés

Mivel 2014 előtt a D&O szerződések jellemzően egyedi feltételekkel köttettek meg, a Ptk. változása nyomán egymás után jelentek meg a standardizált termékek. A biztosítók jellemzően valamilyen kedvezményt is kapcsolnak a termékhez, emellett az anyavállalati támogatás is megmutatkozik esetükben. A nyugat-európai tendenciák ismeretében a feltételek folyamatosan aktualizálódnak, pontosabbá válnak. A legnagyobb hazai biztosítók ma már több milliárdos kártérítési limitek vállalására is képesek - olvasható a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége közleményében.