A jegybank alapítványa alig költött a pénzéből

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A jegybank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae nyilvánosságra hozta részletes gazdálkodási adatait. Az alapítvány 60 milliárdot kapott a jegybanktól, és egy ingatlant a budai Várban. Az alapítvány egyelőre alig költött a vagyonából, csak 467 millió forintnyi támogatás kiosztásáról írt alá szerződést.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai közül elsőként a Pallas Athéné Domus Animae hozta nyilvánosságra honlapján részletes gazdálkodási adatait.

60 milliárdot kapott

Az Animae alapító okirata szerint az MNB eddig 60,1 milliárd pénzbeli vagyont juttatott neki. Az alapítvány

a 60,1 milliárdból közvetlenül 20 milliárdot használhat fel,

a további 40 milliárdnak csak a hozamát.

Egy ingatlan a Várban

A pénzen kívül a jegybank az alapítvány rendelkezésére bocsátotta a budai Várban lévő 1476 négyzetméteres műemlék épületet, amelyet az MNB 1,85 milliárd forintos értéken szerepeltetett.

Az Animae-nak három társaságban van részesedése több MNB-alapítvánnyal együtt.

A Vörösmarty téri Kasselik-Ház hasznosítására alapított cégben 25 százalékot birtokol, ennek névértéke 1,8 milliárd forint. A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben meglévő 16,6 százalékának a névértéke 2 milliárd, míg a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben levő 16,6 százalékának 200 millió.

Összesen 266 milliárd forint

A hat Pallas Athéné alapítvány összesen 266,4 milliárdnyi vagyont kapott, ami a befektetések miatt 0,83 milliárdot fialt. A pénz nagy részét, 197 milliárdot állampapírban tartják, 7,8 milliárdot pedig bankbetétben. 37,7 milliárdból cégrészesedéseket vettek. Az alapítványoknak összesen 24,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyonuk van.

Alig költött

Az Animae március 22-éig

csak 467 millió forint támogatás kiosztásáról írt alá szerződést.

Az Animae legnagyobb egyösszegű támogatása 55 millió forint volt, amit a Pécsi Tudományegyetem kapott, aminek ezen kívül két lépésben adtak még 17 milliót, írja a VG.hu.

A bíróságok szerint ki kell adni az adatokat

Az alapítvány indoklása szerint

ennek megfelelően az alapítványok kiadják a jogszabály szerint megismerhető adatokat”.

Csabai Károly, a VG.hu újságírója magánszemélyként indított pert a jegybank alapítványainak adataiért, a Kúria március 30-án hagyta helyben a másodfokú ítéletet, és mondta ki, hogy

az alapítványoknak ki kell adniuk az adatokat.

Az Alkotmánybíróság március 31-én mondta ki, hogy a jegybank pénze közvagyon, még akkor is, ha átadja egy alapítványnak.

Matolcsy György jegybankelnök április 4-én, hétfőn a Parlamentben jelentette be, hogy az összes Pallas Athéné alapítvány ki fog adni minden közérdekű adatot.