Uniós szinten korszerűsítenék az áfát

pénztárgép szerelő átállít egy pénztárgépet az áfa változása miatt
Szeged, 2012. január 3. Pásztor András pénztárgépszerelő átállít egy pénztárgépet Szegeden, a Debreceni utcai szervizben. Az áfa változása miatt 2012. február végéig kell átállítani a pénztárgépeket a 27 százalékos áfakulcsra, a művelet berendezésenként 10-30 percig tart, amelyhez mintegy félórás adminisztráció is kapcsolódik. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Az áfaszabályozás korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy az hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá, és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon - jelentette be az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa.
Vágólapra másolva!

Pierre Moscovici elmondta, a szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával. Beszámolt arról, hogy

a várt áfabevétel és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség a tagállamokban 2013-ban közel 170 milliárd eurót tett ki.

A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfakiesést okoz évente az Európai Unióban.

Az e-kereskedelemhez is hozzányúlna

"Rengeteg pénz megy így veszendőbe, amelyet például a növekedés és a foglalkoztatás fellendítésére lehetne fordítani. Ideje már, hogy visszaszerezzük ezt az összeget" - mondta Moscovici. Hozzátette,

a cselekvési terv meghatározza a jövőbeli egységes európai áfarendszer alapelveit.

Rövid távú intézkedéseket foganatosít az áfacsalás kezelésére, valamint az áfa mértékekének rugalmasabb meghatározására. Kitér az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére a digitális egységes piaci stratégiával összefüggésben, valamint

a kkv-k tennivalóinak egyszerűsítését szolgáló átfogó áfacsomagra irányuló tervekre is.

Emellett szeretnének nagyobb autonómiát biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfamértékeiket.

Több alternatíva

Moscovici elmondta, a jelenlegi szabályok értelmében a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől. A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét.

A másik lehetőség, hogy eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét.

Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa.