Az MNB már régóta várta a felminősítést

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank szerint nem meglepő a felminősítés, sőt, bíznak abban, hogy a másik két hitelminősítő is javít Magyarország besorolásán. A jegybank közleményt adott ki a felminősítésről. 
Vágólapra másolva!

Az MNB szerint azért sem lehetett meglepő a felminősítés, mert a piaci befektetők már korábban elismerték a magyar gazdaság alapjainak fenntartható javulását. Éppen ezért bíznak abban, hogy a Fitch Ratings mellett a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service is hamarosan befektetésre javasolt kategóriába sorolja a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A jegybank az elmúlt időszakban több tanulmányban is foglalkozott a hitelminősítések hátterével és részleteivel. Ezek csak megerősítették a befektetők megítélését arról, hogy

Magyarország felminősítése szakmailag indokolt.

Az MNB szerint Magyarország a 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válság idején még Európa legsebezhetőbb országai közé tartozott, de a 2010-től kibontakozó gazdaságpolitikai fordulat segítségével a sebezhetőség folyamatosan csökkent. A jegybank szerint 2010 óta kedvező környezet jött létre, amely gazdaságtörténetileg is egyedülálló lehetőségeket teremtett Magyarországon. A 2010 óta tartó gazdasági folyamatokat a költségvetési és pénzügyi stabilizáció jellemzi a jegybank szerint. Ezenkívül egyensúly és a fenntartható növekedés alapfeltételeinek biztosítása is megoldott.

Az MNB szerint a magyar reformok miatt fenntarthatók a gazdasági növekedés alapjai. Fotó: Bielik István - Origo

Az államháztartási hiány stabilan a 3 százalékos küszöbérték alatt van, az államadósság csökkenő pályára állt, miközben a strukturális reformprogramoknak köszönhetően nő a foglalkoztatás és javul a külső egyensúlyi pozíció, így fenntarthatók a növekedés alapjai, sorolja az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a hazai gazdaság sikerességének, stabilitásának biztosítására, írják a közleményben.