Készül a tőzsde az új bevezetésekre

Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalkozások tőzsdére jutásának segítése hosszú távon támogatja a gazdaság előremenetelét. A piaci megjelenést fontolgató cégek számára a tőkebevonás mellett a tőzsde értékmérő szerepe is erős motiváló tényező lehet – hangzott el a Budapesti Értéktőzsde és a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztálya Tőzsdefejlesztés és növekedés címmel megrendezett konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Nem csupán Magyarországon, hanem Európa szerte a kis- és középvállalkozások (kkv) alkotják a gazdaság gerincét, s óriási szerepük van a foglalkoztatásban is.

A kkv-k tőzsdére jutásának segítése hosszú távon is elősegíti a gazdaság előremenetelét

– emeltek ki Hornung Ágnes. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára utalt arra, hogy a tőkepiac törvény héten megszavazott módosításával ezt a folyamatot kívánják támogatni.

Finanszírozás a piacról

Nagy Márton, a jegybank alelnöke, a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának elnöke, egyben a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának elnöke előadásának bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a hazai vállalkozásoknak ma nem túl nehéz finanszírozást találni, ugyanakkor a most elérhető forrásoknak a jelentős része el fog tűnni. 2020 után az uniós források nagyon drasztikusan le fognak csökkenni, a kedvezményes programok kifutnak, a vállalkozásoknak piacról kell tőkét bevonni.

– szögezte le Nagy Márton. A tőzsde készül erre az időszakra, ezt célozza az elfogadott új stratégia, s ennek a folyamatnak a része a régiós tőzsdék vezetőinek részvételével megrendezett konferencia is, amelyen a BÉT igazgatóságának elnőke előadásában elsősorban a tőzsdére lépés előtt álló cégek dilemmáival, a tőzsde felkészülést támogató tevékenységével foglalkozott.

Tőzsdeérett vállalkozások Magyarországon

A tőzsdére lépés indokairól szólva a BÉT elnöke kiemelte, hogy a forrásbevonás mellett a cégek számára a tőzsde értékmérő szerepe is meghatározó lehet, amin túl számottevően javul a vállalkozás láthatósága, és erősödik a pénzügyi fegyelem is.

A piaci megmérettetés során a befektetők döntően 4 tényezőt vizsgálnak: a kort a mértetet, a növekedési kilátásokat és a tőkeáttétet.

Magyarországon egy tipikus középvállalat nem sokban különbözik egy tőzsdeérett társaságtól.

A hazai középvállalatok átlagéletkora 17 év, árbevétele kismértékben meghaladja a 2 milliárd forintot, munkavállalóinak száma közelíti a százat. A BÉT felmérése szerint az ötven tőzsdeérettnek értékelhető vállalat az alapparaméterekben kevéssé tér el ezektől az értékektől, jellemzően exportorientáltak ugyanakkor és jóval dinamikusabb növekedést képesek felmutatni, ami mellett kevéssé támaszkodnak idegen forrásra.

Forrás: BÉT

Ha a legnagyobb 50 tőzsdeérett céget bevezetnék a tőzsdére, az 5 százalékkal emelné a piaci kapitalizációt.

Ez nem magas érték, mindazonáltal a gazdaság fejlődése szempontjából határozott előrelépést jelentene – emelte ki Nagy Márton.

Felkészülés a tőzsdére lépésre

A tőzsde annak érdekében, hogy ezt a folyamatot támogassa létrehozta a BÉT „előszobáját", amely

a tőzsdei bevezetést fontolgató vállalatok számára csökkenteni kívánja a felkészülési terheket.

Kötött és kötetlen formában segíti a tőzsdei befektetési piac szereplőinek megismerését. A jogi, adózási, vállalatvezetési tanácsadás mellett tematikus oktatásokon, interaktív szemináriumokon készítik fel a vállalkozásokat arra, hogy a helyzetükhöz illő finanszírozási formát kiválaszthassák. Konferenciákat, kapcsolatépítési lehetőségeket szerveznek hazai szakmai szervezetekkel együttműködve. Részvételi lehetőséget biztosítanak a már tőzsdén lévő kibocsátóknak szervezett befektetői eseményeken.

Tőzsdefejlesztés a régióban

A több mint 200 fős konferencián a felszólalt Ivana Gažić, a Zágrábi Tőzsde elnöke, Siniša Krneta, a Belgrádi Tőzsde vezérigazgatója, Ludwik Sobolewski, a Bukaresti Tőzsde vezérigazgatója is. A régió piacainak erős szolgáltatásairól panelbeszélgetés keretében osztották meg véleményüket brókercégek vezetői.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a záróbeszédében elmondta, egy ilyen szakmai konferencia egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai közgazdasági, tőzsdei élet meghatározó személyei találkozzanak egymással és bízik abban, hogy a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen szervezett konferencia az eseménysorozat első állomásának tekinthető.