A lassú lecsorgás hónapja a tőzsdéken

tőzsde részvény árfolyam elemzés chart trend befektetés
Vágólapra másolva!
A május a tőkepiaci árfolyamindexek csökkenését hozta, a március végi április eleji hangulat teljesen eltűnt, és nem maradt más beszédtéma, mint a brexit és a világgazdasági növekedés körüli aggodalmak.
Vágólapra másolva!

„Májusban az április végén tapasztalt elbizonytalanodás folytatódott a világ tőkepiacain, csak a hónap végén volt egy kisebb felpattanás" – mondja Priegl Máté a Pioneer Alapkezelő elemzője.

A fejlett piaci részvények forintban enyhe lefelé csorgásban voltak,

ami a forint gyengülése mellett az amerikai részvények oldalazásával is magyarázható.

Az európai vezető indexek a brexit okozta kockázatok következtében rosszabbul teljesítettek, de a japán részvények sem voltak erősek, miután április utolsó napjaiban elmaradt a várt jegybanki lazítás.

A Fed kicsit szigorodó kommunikációja a dollár erősödését okozta,

ám ennek hatása nem volt érezhető sem az amerikai sem az európai részvényeken.

A feltörekvő piacokon a nyersanyagárka megtorpanásával és enyhe csökkenésével a részvények árfolyama is csökkenésbe fordult. A régiós részvények az európai trendekkel együtt mozogtak, ám a BUX alulteljesített a cseh és a lengyel indexekhez képest, amire régen volt utoljára példa.

Forrás: Bloomberg

A hazai kötvénypiacon sem volt nyugalom májusban. A jegybank április végén megszüntette a swap aukciókat, amivel korábban a hazai bankrendszert magyar kötvények vásárlására ösztönözte, így a

májusban a hozamgörbe hosszú vége tovább emelkedett.

A hosszú hozamok emelkedésének következtében a kockázatosabb MAX és MAX Composite indexek veszítettek az értékükből, miközben a továbbra is alacsonyra várt jegybanki alapkamat a rövid hozamokat lehorgonyozta, ezért az RMAX index értékét nem érintették az események.

Forrás: Bloomberg