Hulladékgazdálkodási cégek kartelleztek egymással

nk20150303
Hatalmas füstöt okozott ma Budapesten egy vashulladék-újrahasznosító telephelyen kialakult tűz a Jászberényi úton
Vágólapra másolva!
112 millió 520 ezer forint bírságot szabott ki a Gazdasági versenyhivatal három hulladékgazdálkodással foglalkozó cégre. Árrögzítés, piacfelosztás és információcsere miatt bírságolt a versenyhivatal. Az egyik cég esetében 10 százalékkal mérsékelték a büntetést, mert egy egyezségi eljárás keretében a kőbányai cég elismerte vétkességét.
Vágólapra másolva!

A több telephellyel rendelkező ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Alcufer), a kőbányai FE-GROUP INVEST Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt. (Fe-Group) és a jászberényi JÁSZ-PLASZTIK Kft. (Jász-Plasztik) versenykorlátozó célú egyeztetéseket folytatott az árakról (a felvásárlási árak rögzítéséről) a földrajzi területekről (az érintett piac felosztásáról), és a stratégiai adatokról (azok egymás közötti megosztásáról) – közölte a GVH.

Összebeszéltek

A GVH vizsgálata szerint az Alcufer, a Fe-Group és a Jász-Plasztik

egyeztetéseket folytatott egy ólomakkumulátor-hulladék gyűjtését érintő konzorcium létrehozásáról.

A megállapodás a jászberényi kohó üzembe helyezését követően valósult volna meg.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A három eljárás alá vont konzorciumi szerződésbe foglalta megbeszéléseik részleteit, így a szerződés szerint a három vállalkozás megállapodott a magyarországi ólomakkumulátor-hulladék gyűjtése piacának felosztásáról; az Alcufer és a Fe-Group vállalta, hogy az általuk gyűjtött ólomakkumulátor-hulladékot teljes egészében, de legalábbis nagyrészt az ólomakkumulátor-kohót építő Jász-Plasztiknak értékesíti.

Az egyeztetések értelmében a Jász-Plasztik kedvező átvételi árat garantált az Alcufer és a Fe-Group számára, míg más ólomakkumulátor-hulladékot gyűjtőknek alacsonyabb átvételi árat kínált volna.

A GVH 112 millióra büntette a cégeket

A vállalkozások elhatározták, hogy

üzleti titoknak minősülő, egyedi mennyiségi, árazási és szállítási költségre vonatkozó adatokat cserélnek egymással

a konzorciumi szerződésben foglaltak teljesítése, illetve annak ellenőrzése érdekében.

Az egységes, átfogó terv létét hiteles irati és személyi bizonyítékok logikai láncolata támasztja alá. A konzorciumi szerződés hatálybalépését a felek többször is elhalasztották, végül a konzorciumi szerződést nem írták alá, és a megállapodásban foglaltakat valójában nem alkalmazták. E tényezők azonban nem befolyásolják sem a szerződés létrejöttét, sem a jogsértés megállapíthatóságát – közölte a versenyhivatal.

Forrás: Fotó: Polyák Attila - Origo

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához – releváns forgalomként – az Alcufer, a Fe-Group és a Jász-Plasztik esetében a jogsértés idején elért, időarányosított, az ólomakkumulátorokkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységből származó nettó árbevételt vette figyelembe.

E forgalomba beleszámít az ólomakkumulátor-hulladék értékesítéséből elért magyarországi és külföldi árbevétel, valamint a begyűjtői díjakból származó bevétel is.

Egyezséget ajánlottak

A GVH közlése szerint ez volt az első alkalom, hogy a hatóság nyilatkozattételre hívta a vállalkozásokat, és megkérdezte tőlük, hogy részt kívánnak-e venni egyezségi kísérletben az eljárás gyors és eredményes befejezése érdekében.

Ez után az ügyben a

Fe-Group egyezségi nyilatkozatot nyújtott be,

amelyben egyebek mellett önkéntesen elismerte a jogsértés elkövetését, így a GVH a vele szemben alkalmazott bírságot 10 százalékkal csökkentette.