Hűtve fűtjük, így nyírjuk ki a bolygót

A Pszichológus Pasi: tökéletes nyaralásra vágysz? Engedd el! bicikli kerékpár dr. life
Vágólapra másolva!
Idén augusztus 8-ára esik az ökológiai túllövés napja. Amennyi energiát a természet egy évre képes termelni, ezzel a nappal kimerül. Az év hátralévő részében, azaz csak kicsit kevesebb, mint a felében, már túllövés üzemmódban, a légkört széndioxiddal telepumpálva üzemel az emberiség.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évhez képest újabb 5 napot tolódott előre ez a határ. Ha a bolygó éves energiafogyasztását egységnek tekintjük, évente 1,6 bolygónyi fogyasztással élünk. És bár az ipari visszaéléssel szemben okkal érzi magát csaknem tehetetlennek a civil kurázsi, jó néhány egyszerű ötlettel javíthatunk a helyzeten.

Négy kerék alatt fuldoklik, két kerék alatt fellélegzik a Föld Forrás: Dreamstime

A Knauf Insulation statisztikája szerint

egy átlagos magyar ökológiai lábnyoma 2,8 globális hektár, a rendelkezésre álló biokapacitás pedig 1,72 globális hektár.

Ökológiai lábnyomunknak nagyságrendileg 60 százalékát teszi ki a karbon lábnyom, azaz a fosszilis erőforrások elégetéséből, a földhasználat-változásból és kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága.

Heti egy vegetáriánus nap óriási különbség az energiaterhelésben Forrás: Thinkstock

Az egyén karbonlábnyomának jelentős részéért a háztartási-energia felelős, amely Magyarországon a teljes energiafelhasználás 32 százalékát teszi ki. A magyar lakosság az uniós átlagnál 10 százalékkal több energiát fogyaszt négyzetméterenként.

Hűtéssel fűtjük a Földet

A MAVIR adatai alapján az utóbbi két évben minden korábbinál magasabb csúcsot ért el a nyári rendszerterhelés: 24 °C átlaghőmérséklet felett minden további egy fokos emelkedés 90-100 megawattal növeli az ország villamosenergia-fogyasztását.

Ördögi kör

A Knauf Insulation korábbi felméréséből kiderült, hogy Magyarországon minden negyedik ember otthon is használ légkondicionálót. A klímaberendezések áramfogyasztása növeli az üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátás mértékét:

minél inkább hűtjük a lakást, annál inkább növeljük a külső meleget, vagys azt, ami ellen védekezünk.

Ha a belső hőmérsékletet 2°C-kal alacsonyabbra állítanánk télen és ugyanennyivel magasabbra nyáron, nagyságrendileg 1 tonnával kevesebb CO2-t bocsátanánk ki évente.

Ennél a hulladékanyag-kereskedő és -feldolgozó cégnél 85 százalékos az újrahasznosítási arány Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mit tehetünk?

Az Earth overshot day nevű oldal ötleteihez a jószándékon kívül semmire nincs szükség.

Tartson havonta egy vegetariánus napot,

és hívja meg vacsorára a barátait. Tudta, hogy 1 kilogramm marhahús előállításához 15 ezer liter vízre van szükség? Válassza a tömegközlekedést, üljön biciklire. A szelektív hulladékgyűjtés már nagyjából civilizációs elvárás, de amilyen jó ötlet, létezik jobb:

törekedjünk a nulla hulladékra.

Vásároljunk minél többet ott, ahol az ész nélkül osztogatott nejlonzacskó helyett a saját tárolóinkba kérhetjük az árut. A pékáru, a gabona és a hüvelyesek – rizs, bulgur, lencse –, az olajos magvak minden további nélkül hazavihető saját lenszatyorban és dobozban. Ha kimért tejfölt, túrót, vajat vásárol saját dobozba, szintén műanyag- és aluszeméttől kíméli meg a Földet.

Azt a klímát pedig csavarjuk lejjebb végre.