Ősztől változik a kenyérrendelet

Ez zsír! A teljes kiőrlésű gabona lehet a hosszú élet titka kenyér
Vágólapra másolva!
Július közepén lépett életbe a virslirendelet, amely a jövőben magasabb hústartalmat ír elő egy rakás terméknél. A hústermékek után a kenyereknél és pékáruknál is jön az új szabályozás, amely átírja a Magyar Élelmiszerkönyv kenyér- és pékáru fejezetét. 
Vágólapra másolva!

A kenyérrendelet tervezete az idei év elején megjelent. A szabályozás október második felében léphet hatályba – írja a Buksza. Vagyis jövő áprilisban már csak megújított kenyérféle lehet a polcokon.
Az előírás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. A szabályozás felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között a mákos kalácsot, császárzsemlét, fonott kalácsot, óriás kiflit, a rongyos kiflit, a leveles pogácsát.

A polcokra jövő tavasztól már csak a szabályoknak megfelelő pékáru kerülhet Forrás: Dreamstime

A Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő megnevezések kizárólag akkor használhatók, ha a termékek megfelelnek az ott rögzített követelményeknek.

Az új szabály 14 kenyérfajtára ír elő kötelező összetételt,

emellett összetevőként a jövőben lehet használni az úgynevezett egészségtudatosabb étrendhez tartozó, magas vitamin-, rosttartalmú és gluténmentes álgabonákat (hajdina, amaránt).

A sótartalommal még várnak

Az új rendelet a kenyérszabályokat írja át, a sótartalom csökkentésére vonatkozó előírásokat viszont csak később kell kötelezően alkalmazni. A szabályok szerint 2018. januártól szigorítják a kenyerek sótartalmát.