Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Még sok nehézség vár a társasházakra a kazánrendelet miatt

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kazánrendelet miatt várhatóan sok helyen át kell majd alakítani a gyűjtőkéményeket is, a lakóközösségek ezt viszont csak együtt léphetik meg. A rendelet célja a hatékonyabb és környezetkímélőbb fűtőberendezésekre való áttérés ösztönzése, a kazáncsere azonban nemcsak költséges, de a szükséges kéményfelújítás és a lakók egymásrautaltsága miatt is komoly nehézséget jelent a társasházakban élőknek.
Vágólapra másolva!

Mivel egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be kondenzációs és nem kondenzációs készülék, a kazáncseréhez és az ahhoz szükséges kéményfelújításhoz a teljes lakóközösség részvétele, illetve beleegyezése szükséges – közölték a Házfórum szakértői.

Az Európai Unió 2007-es ErP, vagyis energiával kapcsolatos termékek irányelve értelmében a tagországokban külön-külön meghatározott határidőig új, hatékonyabb és környezetkímélőbb készülékekre kell cserélni a régebbi típusú kazánokat. Mivel a károsanyag-kibocsátás mintegy harmada a lakossági energiafelhasználásból származik, a közösségi jogszabály mérföldkő lehet az unió azon céljának elérésében, hogy

2020-ra 20 százalékkal csökkenjen a kontinensen a szén-dioxid-kibocsátás.

Amellett azonban, hogy ezek a berendezések több százezer forintba kerülhetnek, a telepítésükhöz elengedhetetlen kéményfelújításhoz szükséges a teljes lakóközösség engedélye is társasházak esetében.

A kémény korszerűsítése is feltétel

A kondenzációs kazánok beépítéséhez szükséges a kémények korszerűsítése is, azonban egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be egyszerre kondenzációs és nem kondenzációs kazán is. Ezért amíg a társasházban vagy lakásszövetkezetben akár csak egy nem kondenzációs kazán is a kéménybe van kötve, a közösség nem tudja elvégezni a felújításokat. Emellett pedig a kondenzációs kazán telepítéséhez szükség van a lakók engedélyére is, hiszen a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti – mondta Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

Egy kéménybe nem vezethető be a kondenzációs kazán és a nem kondenzációs készülék Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette: senki nem kötelezheti az adott lakástulajdonost, hogy több százezer forintos költségen ő is lecserélje még működő kazánját annak érdekében, hogy megvalósulhasson a korszerűsítés, azonban ez a többi tulajdonosnak nagyon költséges és kellemetlen helyzetet teremt.

A kondenzációs készülékkel alacsonyabb lesz a fűtésszámla Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországon az elmúlt egy évben többször is kaptak haladékot a lakástulajdonosok, hogy lecseréljék hagyományos vagy turbós készüléküket. Előbb 2015. szeptember 26-a, majd 2016. július 1-je volt az a legkésőbbi időpont, ami után az elromlott korábbi kazánok helyett még régi típusút vásárolhattak, mielőtt kivonnák ezeket a forgalomból. A legutóbbi változtatás szerint a társasházban élőknek készülékcsere esetén

2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra váltaniuk,

ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak.

Kevesebb lesz a rezsi

A kondenzációs berendezések a ventilláció segítségével a már felhasznált hőt visszaforgatják a rendszerbe, ami az amúgy távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet, újrahasznosítva a hulladékhőt. Így ezek a készülékek az elavult régi készülékekhez képest akár háromszor-négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik a lakásokat, ami számottevő megtakarítást jelenthet a lakóknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről