A magyarok kétharmada nem vár pihenést nyugdíjas korára

Család, Te miből tartod majd el a szüleidet? Indul a kötelező szülőtartás! idős néni hölgy nyugdíj pénz
Vágólapra másolva!
A magyarok harmada biztos benne, hogy a nyugdíja mellett más jövedelemforrása is lesz időskorában. Erre szükségük is lehet, hiszen az OTP öngondoskodási Index eredményei szerint a mai aktív korú lakosság 97 százaléka kétli, hogy a nyugdíjából meg fog tudni élni. A lakosság kétharmada arra számít, hogy nyugdíjas korában is dolgoznia kell majd.
Vágólapra másolva!

A lakosság mindössze három százaléka gondolja úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni időskori nyugdíjából. Ha arról kérdezik őket, hogy jövedelmük hány százalékából tudnának megélni, és ehhez képest mire számítanak nyugdíjas éveikben, az a válasz, hogy 77 százalékból tudnának megélni, ugyanakkor az összeg 66 százalékára számítanak. Vagyis a lakosság jelentős része szerint a nyugdíj a nem lesz elég a megélhetéshez.

Kétharmad munkára készül a nyugdíj mellett

„Felméréseink bizonyítják, hogy a legtöbben felismerték már, hogy a jövőben kizárólag a nyugdíjuk nem lesz elegendő az időskori anyagi biztonság megteremtéséhez. Azt is látjuk azonban, hogy sokan rossz helyen keresik erre a megoldást.

Ez azonban azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős része élete utolsó időszakát is munkával töltheti" - mondta Nagy Csaba ügyvezető igazgató.

- fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Nagyon kevesen takarítanak meg

Az aktív korú lakosság megtakarítási szokásai kapcsán Ertl András a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere elmondta: „Sajnos a magyar fogyasztók pénzügyi ismereteivel nem igazán lehet dicsekedni,

Abban különbözünk viszont – már akár pár régiós országtól is – hogy

A GfK Financial Intelligence rendszeres mérése alapján jelenleg a harmincas éveikben járó megtakarítóknak is mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas korra, tehát minden ötödik-hatodik ember a korcsoportból.

Sosem késő elkezdeni, de ha magasabb szinten lenne a pénzügyi ismeretek terén a lakosság, többen felismernék, hogy 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára. Érdemes tehát időben megtenni az első lépést."