Varga: A piac már évekkel ezelőtt felminősítette az országot

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye után már a hitelminősítők számára is kényelmetlen lett volna nem elismerni a magyar gazdaság, a magyar emberek munkájának eredményeit - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő múlt heti döntésével, Magyarország adósbesorolásának felminősítésével kapcsolatban kiemelte:

a befektetési kategóriába kerülés már évek óta időszerű volt.

"Láthattuk ezt abból is, hogy a piac évekkel ezelőtt beárazta a magyar gazdaságot, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok már a felminősítések előtt is a befektetésre ajánlott országok mutatóival azonos szinten voltak" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Emellett szinte valamennyi makrogazdasági mutatónk javult az elmúlt években: ha csak a legfrissebb adatokat nézzük,

  • 2,6 százalékos gazdasági növekedés volt a második negyedévben,
  • tizenöt éve nem volt ilyen alacsony az államháztartás hiánya,
  • 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, de a
  • folyamatosan csökkenő államadósság és a tartósan pozitív fizetési mérleg is mind-mind a felminősítés irányába mutatott

- elemezte.

Varga Mihály kiemelte: a kormány költségvetési szemlélete a felminősítések után is változatlan marad,

következetes és fegyelmezett gazdálkodás jellemzi majd a jövőben is.

Ha van költségvetési mozgástér, a várakozásokat meghaladó költségvetési bevételeknek köszönhetően jelenleg ilyen a helyzet, akkor mérlegelnie kell a kormánynak, hogy a többletbevételeket mire fordítja, ezek között fontos helyen vannak a gazdaságélénkítő, növekedést erősítő intézkedések - fűzte hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: most a tartós és stabil gazdasági növekedés fenntarthatósága a cél, az, hogy a következő években tartósan 3 százalék fölött bővüljön a gazdaság. Ennek egyik kulcsa a munkaerőpiaci kihívások kezelése, így például a szakképzett munkaerő egyre több ágazatban megjelenő hiányának mérséklése.

Varga Mihály rámutatott: gyorsítani akarják a munkavállalók elhelyezkedését a foglalkoztatási gondokkal küzdő vállalatoknál. A gazdasági partnerekkel egyetértettek abban, hogy

a közterhek mérséklésének következő lépcsője a járulékok csökkentése lehet

- emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.