Az ígéret földje: irány a Szilícium-völgy

Erdei Balázs, TechCrunch,
Vágólapra másolva!
A Szilícium-völgyből segíti az amerikai piacra lépést a magyar startupoknak Erdei Balázs tudományos és technológiai attasé, aki a San Franciscó-i TechCrunchon adott interjút az Origónak. A kreativitás és a technológiaismeret lehet a legfőbb versenyelőnyünk.
Vágólapra másolva!

Tudományos és technológiai attasé, nagyon komolyan hangzik. Pontosan mit értsünk ez alatt?

Ez a szakdiplomácia egy speciális területe, aminek fő küldetése a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakítása és erősítése a tudomány és technológia világában. Az én esetemben az Egyesült Államok nyugati partja és Magyarország között.

A gyakorlatban hogyan képzelhető ez el?

A magyar tudományos és innovációs közösséget igyekszem összekapcsolni a világ egyik legprogresszívabb térségével, a Szilícium-völggyel. Mivel

hiánypótló volt, hogy magyar alkonzulátus nyíljon Kaliforniában. Magyarország és az USA között a gazdasági, külkereskedelmi kapcsolatok kiválóak, az itt sikert elérő kisvállalkozások mindkét gazdaság javára válhatnak.

Erdei Balázs tudományos és technológiai attasé Forrás: Origo

Mely hazai állami szervezetekkel, minisztériumokkal, intézményekkel van napi kapcsolat?

Közvetlenül a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozom, de szoros kapcsolatban állok a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal, a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, illetve egyre élénkebb szakmai kapcsolatot alakítok ki közvetlenül a magyar startupokkal is. Az alkonzulátus márciusi megnyitását követően az MNKH InnoTrade programjába szinte azonnal bekapcsolódhattam.

Miben tud segíteni a magyar startupoknak a helyi jelenléttel?

Leginkább a személyes szakmai kapcsolatok megosztásában, illetve konkrét információk összegyűjtésében és átadásában. Személyes küldetésemnek tartom, hogy megismertessem az amerikai vállalkozásfejlesztési kultúrát a magyar startupokkal, hiszen teljesen más felfogás honos a tengerentúlon. Fontosnak tartom továbbá konkrét üzleti találkozások előkészítését, megszervezését, azok nyomon követését is.

Magyarországról nézve az amerikai vállalkozásfejlesztési kultúra egy másik világ Forrás: Origo

Milyen eséllyel léphetnek a magyar cégek, startupok az amerikai piacra?

Nagyon jók az esélyeink, hozzáteszem, nem élveznek sem előnyt, sem hátrányt a többi országhoz képest, ugyanakkor a magyarokra jellemző, hogy rendkívül kreatívak, óriási tudással rendelkeznek, és jó a technológiai hátterük is. Elsősorban

mint például a befektetőkkel való professzionális kommunikálás, prezentációs képességek. Van még mit tanulnunk, ezzel szinte mindenki így van, de az eddigi visszajelzések kiválók.

Erdei Balázs a magyar pavilonnál három startupunk képviselőivel Forrás: Origo

Szakdiplomataként miben mérhető a siker?

Én személyes sikeremnek tartanám, ha a startupok egy következő generációja a globális megmérettetésben nemzetközi szinten is elismertté válna. Hosszú távú célom pedig egy olyan intézményes rendszer kialakítása itt, amely lehetővé tenné a magyar startupoknak hetek vagy hónapok eltöltését ebben az inspiráló környezetben, hogy minél nagyobb eséllyel tudjanak kilépni a globális piacra.

A négy TechCrunchon kiállító magyar cég közül vajon melyik lehet a befutó?

Mind a négy csapatban benne van a siker. A most kiállító startupok nem véletlenül lehetnek itt, jó üzleti modellel, kész prototípussal rendelkeznek, profiként tartják őket számon a hazai startup-ökoszisztémában. Én mindent meg fogok tenni a sikerükért.

Az Origo a háromnapos TechCrunchról és a részt vevő magyar startupokról a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak köszönhetően tudósít.