Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lassan lekapcsolódik az orosz gázvezetékekről Ukrajna

Szudzsa
Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában 2009. január 13-án. Ezen a napon újraindult az orosz földgáz szállítása Ukrajnán át az EU tagországaiba. A Naftogaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat és a Gazprom orosz gázipari monopólium közötti gázvita nyomán január 7. óta nem érkezett orosz földgáz Európába. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
Tavaly már az ukrán gázimport csaknem kétharmada nem az orosz-ukrán gázvezetéken át érkezett, hanem nyugatról, bár voltaképpen ez is orosz gáz.
Vágólapra másolva!

Ukrajna 2015-ben kétszer annyi földgázt importált az Európai Unióból, mint az előző évben, közölte szerdán az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállala. Ukrajnában 2015-ben az unióból érkezett földgáz mennyisége elérte a 10,3 milliárd köbmétert. Ennek java részét, 9,7 milliárd köbmétert Kijev Szlovákiából importálta, Magyarországról félmilliárd, Lengyelországból pedig 0,1 milliárd köbméter érkezett. Ezek a gáz egyébként szintén nagyrészt orosz eredetű, csak így a pénz nem közvetlenül a Gazpromhoz került, emellett kevesebbe is került.

Moszkva többet kért

Ezzel párhuzamosan Ukrajna jelentősen csökkentette a földgázbehozatalt Oroszországból. Míg 2014-ben 14,5 milliárd köbmétert, addig tavaly csupán 6,1 milliárdot importált. Az orosz földgázbehozatal tavaly november végén állt le, amikor a Naftogaz nem fizette ki a következő adag lefogyasztható gázt. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökekkor azt nyilatkozta,

Moszkva jóval drágábban kínálja Ukrajnának a gázt,

mint amennyiért Kijev azt az Európai Unióból beszerezte.

2015 végén a Gazprom orosz állami gázóriás ezer köbméterenként 227 dolláros árat szabott Naftogaznak. Kijev nem zárkózik el az elől, hogy idén ismét vásároljon földgázt Oroszországtól,

de legfeljebb 207-208 dollárért kész megvenni.

2016-ban a várakozások szerint Ukrajna az Európai Unióból 175-180 dollárért tudja majd beszerezni a gázt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről