Figyelő Top200: Jókai neve is előkerült

szex az irodalomban, Jókai Mór
Vágólapra másolva!
A Figyelő top 200-as vállalati listáján lévő cégeknek 20 százalékkal nőtt az árbevétele az elmúlt egy évben. A lista élmezőnye átrendeződött. A leglátványosabb változás, hogy a tavalyi bronzérmes GE Infra CEE Holding csaknem háromszorosára növelte árbevételét és letaszította a trónról a Molt. Az év pénzintézete pedig egy olyan biztosító lett, amely igazgatóságának Jókai Mór is tagja volt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Suzuki a 12-dik helyről a 9-re került, eggyel hátrébb taszítva a Tescót, amely most a 10-dik helyen áll. A 200-as rangsorban 13 új cég is bekerült. A listáról pedig tavalyhoz képest 7 cég távozott. Többek között a Fővárosi Csatornázási Művek és a GlaxoSmithKline is.

Létszám szerint a top 10 cég (2015)

  • Magyar Posta Zrt.
  • Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt.
  • Tesco-Global áruházak Zrt.
  • MÁV Zrt.
  • MÁV-Start Zrt.
  • Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.
  • Richter Gedeon Nyrt.
  • Budapesti Közlekedési Zrt.
  • Audi Hungaria Kft.
  • Bosch csoport


Legnagyobb nettó árbevételű cégek (2015)

1. GE Infra CEE Holding Kft.
2. Mol
3. Audi

10. Tesco
50. Waberer's
100. Strabag Általános Építőipari Kft.
138. Market Csoport
160. IKEA
200. Güntner –Tata Hűtőipari Kft.

A Top 200 szereplői között 29 cég érintett valamilyen adóhatósági vagy bírósági végrehajtás illetve jogsértés miatt. Tavaly még csak 26 ilyen társaság volt a 200-as listán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Figyelő Top200 gáláján, ahol átadták a legsikeresebb vállalatoknak járó díjakat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Top 200-as listán lévő cégek földrajzi elhelyezkedése szinte semmit nem változott tavalyhoz képest. A listán szereplő cégek háromötöde Budapesten és Pest megyében van.

Az év vállalata: a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft.

A top 200 zsűrijének értékelése szerint, azért esett a választás a cégre, mert a vállalat az autóipari beszállítói hálózatának kiemelt fontosságú elemeit fejleszti ki és készíti – írja Chikán Attila a Figyelő Top200-as kiadványában. A cég árbevétele 60 százalékkal, ezen belül exportja 10 százalékkal nőtt. Éves adózott eredménye 1220,1 milliárd forint, nettó árbevétele 50,3 milliárd forint.

Az év magyar vállalata: Unix Autó Kft.

Szó szerint garázscégként indult, mára 50 milliárd forintos forgalmat ért el. A hazai autóalékatrész-nagykereskedelmi piacon vezető. Éves adózott eredménye 3,2 milliárd forint, nettó árbevétele 52,5 milliárd forint.

Az év pénzintézete: Generali Biztosító

A globális biztosítói csoportot 1831 Triesztben alapították. 1832-ben már Magyarországon is jelen volt.

Jókai Mór a Generali igazgatósági tagja volt 7 éven át forrás: wikipedia

Hét évig még

Jókai Mór is benne volt az igazgatóságában.

Éves adózott eredménye 6,6 milliárd forint, teljes díjbevétele 120,2 milliárd forint.

Az év feltörekvő vállalata: ARH Informatikai Zrt.

Kis magánvállalkozásként indult 25 éve, azóta 320 fős, nemzetközileg is elismert cég lett. A budapesti cég legfőbb motorja az innováció. 1990-ben egy kérdésfelvetésből indult a siker, mégpedig abból, hogy meg lehet-e tanítani a számítógépet olvasni. Éves adózott eredménye 611,1 milliárd forint, nettó árbevétele 14,6 milliárd forint.

A Figyelő Top200 kiadvány azt írja, még

Ami az ágazati megoszlást illeti most is a kereskedő társaságok adták a lista több mint 20 százalékát. Őket követik az építőipari cégek majd a vegyipari valamint a fuvarozó és szállítmányozási vállalkozók.