Még mindig nem tért magához az építőipar

építkezés
Budapest, 2015. június 26. Munkások dolgoznak a Nokia Networks budapesti összevont telephelyén, a VIII. kerületi Szigony utcánál 2015. június 26-án. A két éven belül megépülő, 40 ezer négyzetméteres, Magyarország legnagyobb, nyolcemeltnyi kutatás-fejlesztési központjában kétezer tonna betonacélt építenek be a 16 ezer köbméter betonba. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Augusztusban az építőipari termelés 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, ami ebben az évben a legkisebb visszaesés, és jóval mérsékeltebb az előző havi 17,6 százaléknál. Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése augusztusban 4,6 százalékkal nőtt, miután júliusban még 3,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az épületek építése felgyorsult: a júliusi 1,0 százalék után 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények visszaesése az előző havi 31,8 százalékról 23,9 százalékosra mérséklődött.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban

az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta,

augusztusban a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a KSH.

Az ágazatok közül az épületek építése ágazat termelése 3,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésé 7,5 százalékkal emelkedett.

Szerződések születnek

Az építőipari vállalkozások hó végi

szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 5,5 százalékkal magasabb volt.

A megkötött új szerződések volumene 13,3 százaléka kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 20,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,2 százalékkal csökkent.

Január-augusztusban az építőipari termelés volumene 22,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.