Vágólapra másolva!
Kartellgyanú miatt az állami tulajdonú Malév GH leköszönő vezérigazgatója a versenyhatóságnál feljelentette a repülőgépek földi kiszolgálását végző török Celebit. A tiltott áregyeztetés lehetősége a British Airways, az Iberia, az Air Lingus és az Alitalia földi kiszolgálására kért ajánlatok kapcsán merült fel.
Vágólapra másolva!

Többmilliárdos kartellgyanú miatt vizsgálódnak a hatóságok a Liszt Ferenc repülőtéren a gépek földi kiszolgálását ellátó több vállalatnál.

A reptéri földi kiszolgálási piac

éves szinten több mint 15 milliárd forintos forgalmat bonyolít le,

ennek 48 százalékát a Celebi, 41 százalékát az egykori Malév-leány, a maradék 11 százalékot a brit Menzies Aviation és a magyar Budport Handling Kft. fedi le.

A Gazdasági Versenyhivatalnál a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling (GH) Zrt. két héttel ezelőtt távozó vezérigazgatója, Kisvári János tett bejelentést és egyúttal értesítette a vállalat tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t is.

A reptéri földi kiszolgálási piac éves szinten több mint 15 milliárd forintos forgalmat bonyolít le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kisvári szerint

a török tulajdonú Celebi Ground Handling Hungary többször is kereste a Malév GH-t

azzal, hogy a British Airways, az Iberia és az Air Lingus járatait üzemeltető IAG Group, valamint az Alitalia még futó tenderein beadandó árakat az egymással versenyző cégek egyeztessék – írja a Magyar Nemzet.
Reptéri dolgozók szerint a földi kiszolgálási piacon már jó ideje vadkeleti viszonyok uralkodnak, így a most megfogalmazódott kartellgyanú nem életszerűtlen.

A Celebi szerint szabályosan működnek

A legnagyobb kiszolgálócég a Celebi az Origónak határozottan visszautasította "a megalapozatlan állításokat" a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálására kiírt tenderekkel kapcsolatban.

A Celebi szerint a cég megfelelő belső protokollokkal rendelkezik, a vállalat a hatályos törvényeknek, előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét.

- írták.