Kétmilliárd dollárnyi beruházást tervez a Mol

benzinkút
Muraszombat, 2011. május 14. Egy autós tankol a MOL szlovéniai benzinkútjánál Muraszombaton. A MOL Slovenia - a MOL-csoport tagja - aláírta a TUS Holding vállalataival kötött szerződést, a TUS Oil 19 benzinkútjának megvásárlásáról. A megegyezést követően a MOL 37 kiskereskedelmi állomást működtet Szlovéniában. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A 2030-ig szóló, hosszú távú stratégia bejelentése után a Mol hétfőn közzétette a következő öt évre szóló pénzügyi és működési célkitűzéseit.
Vágólapra másolva!

A Mol közel 2 milliárd dollár értékben valósít meg stratégiai beruházásokat a 2017 és 2021 közötti időszakban, összhangban a nemrég meghirdetett hosszú távú stratégiával. Az összeg várhatóan meghaladja az organikus tőkeberuházások összegét, amely éves szinten 1-1,1 milliárd dollár körül alakul.

Széles körű finomítás

A finomításban a Mol továbbra is a hatékonyságjavításra és a Next Downstream Program (2015–2017) hatékonyságnövelő kezdeményezéseinek megvalósítására helyezi a hangsúlyt: a program a tervek szerint 500 millió dollár EBITDA eredmény elérését is lehetővé teszi. A hosszú távú stratégia részeként a Mol célja, hogy a finomítók által előállított nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a jelenlegi 30 százalék alatti szintről 2030-ig fokozatosan 50 százalék fölé növelje.

A vállalatcsoport a petrolkémiai üzemeinek nyersanyagellátását is növeli, kihasználva az olyan jövedelmező termékek iránti egyre növekvő keresletet, mint a kerozin, kenőanyag és a bázisolaj. A Mol az autógáz-, más néven LPG-piacon is növelni kívánja részesedését. A propilén és a kenőanyagok gyártásának növelése érdekében hozzávetőlegesen 80-130 millió dollárt fektetnek be a magyarországi és szlovákiai finomítóik fejlesztésébe. A nyersolaj-feldolgozás jövedelmezőségének növelése és a szélesebb termékportfólió elérése érdekében az a céluk, hogy

a jelenlegi 10-ről 2030-ra 33 százalékra növeljék finomítóik tengeren keresztüli kőolajellátását,

miközben a felhasznált nyersolajfajták számát is ötven fölé növeljék.

A Mol 50 éves jubileumát ünneplő dunai finomító Százhalombattán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Petrolkémia

2021-ig összesen 1,9 milliárd dollárt fektetnek be a petrolkémiai üzletág fejlesztésébe. A következő öt évben a vállalat legfőbb célkitűzése a propilén – illetve a rendkívül jövedelmező propilénszármazékok – termelésének növelése. A propilénértékláncon belüli további diverzifikáció érdekében több mint 500 millió dollárt fektetnek be a magyarországi és a szlovákiai olefinüzemeik fejlesztésébe.

A vállalatcsoport szintén jelentős befektetést tervez a propilén-oxid alapú poliolok, az autó- és csomagolóiparban, valamint a bútorgyártásban alkalmazott magas minőségű termékek előállításába. A Mol-csoport célja, hogy a növekvő piaccal rendelkező kelet-közép-európai régió egyedüli integrált gyártója legyen. Emellett további beruházásokat is terveznek a termékportfólió szélesítése érdekében.

Kiskereskedelem

A Mol további fejlesztéseket tervez a kelet-közép-európai piacvezető töltőállomás-hálózatában, valamint további terjeszkedést is kilátásba helyez finomítóinak hatósugarán belül, kilépve a fő működési területének (Magyarország, Szlovákia, Horvátország) határain. Szerteágazó kiskereskedelmi hálózatukra és tízmilliós ügyfélbázisukra építve

új fogyasztási termékeket és szolgáltatásokat terveznek.

A töltőállomás-hálózat modernizálása és további fejlesztése szintén a Mol célkitűzései között szerepel: ennek részeként a vállalat a Fresh Corner koncepciót 2018-ra már 700 értékesítési pontra kívánja kiterjeszteni. A tervek szerint 2021-re a fogyasztási cikkekből és szolgáltatásokból származó EBITDA eredmény eléri a 450-500 millió dollárt, amely 2030-ra a tervek szerint meghaladja a csoportszintű EBITDA 20 százalékát.

Megtartanák a jelenlegi szintet

A Mol több mint 2 milliárd dollár értékben valósít meg organikus tőkeberuházásokat 2017 és 2021 között. Ennek hozzávetőlegesen 35 százaléka kelet-közép-európai, pakisztáni, norvégiai olajmezőiken valósul meg, 45 százaléka pedig a kelet-közép-európai, egyesült királyságbeli, pakisztáni, kazahsztáni, valamint az oroszországi Baitugan mezőkön történő fejlesztésekre összpontosul.

A Mol hisz az integrált működési modell eredményességében, és a kőolaj- és földgázkitermelést legalább a jelenlegi szinten kívánja tartani. Ehhez azonban organikus és nem organikus befektetések is elengedhetetlenek, amelyekkel megelőzhető a 2019 után egyébként bekövetkező természetes csökkenés. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy bármilyen, tervezett nem organikus befektetés a jelenlegi, alacsony olajárak mellett is megtérüljön pénzügyileg. Céluk továbbra is a versenyképes, egy számjegyű – jelenleg hordónként 6,3 dolláros – közvetlen termelési költségü fenntartása, illetve az, hogy eszközeik még az alacsony olajárkörnyezetben – hordónkénti 50 dolláros vagy alacsonyabb szinten – is önfinanszírozók, fenntarthatók legyenek, és értéket teremtsenek.

Hernádi: Cél a diverzifikálás

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „MOL Group 2030 - Enter Tomorrow hosszú távú stratégiánk bejelentése után a mai befektetői napon átfogó képet adtunk a pénzügyi befektetőknek a vállalatcsoport pénzügyi és működési célkitűzéseiről, valamint a stratégia következő öt évben történő megvalósításáról.”

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója: Tovább diverzifikáljuk a működésünket Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Integrált működési modellünk erős készpénztermelő képességére, valamint stabil eredményünkre támaszkodva a jövőben

jelentős forrásokat fektetünk a stratégiai beruházásainkba,

amellyel tovább diverzifikálhatjuk működésünket, és csökkenthetjük a motorüzemanyagok kereslete iránti kitettségünket.

Iparági átalakulásunk eredményeképpen, az első körben megvalósuló stratégiai projektek a petrolkémiai üzletágunkban várhatóan évente 250-300 millió dollárral járulnak hozzá EBITDA eredményünkhöz, a fogyasztási cikkekből és szolgáltatásokból befolyó EBITDA-hozzájárulás pedig 2021-re terveink szerint meghaladja a 20 százalékot. Erős készpénztermelő képességünket pedig továbbra is megtartjuk, miközben növekvő és versenyképes hozamot biztosítunk részvényeseinek.”