Már körvonalazódik a béremelés mértéke

béremelés, kompenzáció, adó, végtörlesztés
Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal emelkedhet jövőre a bruttó minimálbér, a munkaadóknak pedig ötszázalékos járulékcsökkentést adnának. A ma kezdődő bértárgyalásokon ezt az ajánlatot fogja tenni a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek. 
Vágólapra másolva!

A most bruttó 111 ezer forintos minimálbér (ami nettóban 73 815 forint) jövőre

122 ezer forintra emelkedne,

legalábbis ez szerepel a nemzetgazdasági tárca által a tárgyalás előtt a szociális partnereknek kiküldött „kalkulációban” – írja a Magyar Nemzet.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén egyébként a munkavállalói oldal a minimálbér esetében jövőre 10,4, 2018-ra pedig 11,8 százalékos emelést szeretne elérni, ez biztosítja ugyanis a szakszervezetek szerint azt, hogy a

nettó minimálbér két éven belül elérje az egy főre számított létminimumot,

ami jelenleg mintegy 88 ezer forint.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A garantált bérminimum esetében ennél valamivel nagyobb, 16,3, illetve 13,3 százalékos emelést akarnak. Ezt persze a jelenlegi adótörvények és járulékterhek alapján számították ki. Az ő kalkulációikon például az módosíthatna, ha a munkavállalói terheket, például az szja-t tovább csökkentenék.

A munkaadói oldal

egy hároméves programban szeretne megállapodni

azzal, hogy a munkaadói terhek jövőre öt százalékkal csökkenjenek, 2018-ban és 2019-ben pedig további 2,5-2,5 százalékkal.