Vételi lehetőségeket kínál az olasz pánik

economy Horizontal Italian Prime Minister Matteo Renzi reacts during a joint press conference with the Italian Minister of Economy and Finance at Palazzo Chigi in Rome on November 28, 2016.

European stock markets retreated on November 28, 2016, dragged d
Matteo Renzi
Vágólapra másolva!
Ahogy egyre nőnek az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy az olaszok a vasárnapi népszavazáson nemet mondanak az alkotmányos reformra, a piacok kezdenek felkészülni az olasz politikai válságra és a részvénypiaci eladási hullámra. A JPMorgan elemzői szerint azonban számos kedvező lehetőséget is rejthet magában egy esetleges pánik.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a nemek kerülnek többségbe a vasárnapi olasz népszavazáson, úgy egy reflexszerű 2-4 százalékos részvénypiaci gyengüléssel indulhat a hétfő. Mindazonáltal, szemben a brexittel vagy Donald Trump megválasztásával, ez nem lenne akkora meglepetés a piacok számára. A befektetők ugyanis már eddig is jelentősen csökkentették az olasz kitettségeiket – idézi a MarketWatch a JPMorgan vezető európai részvénypiaci stratégáját.

Az olasz FTSE MIB index ebben az évben már több mint 20 százalékot gyengült, melynek a bankok vitték el a jelentős részét. A FTSE Italia All-Share Banks Sector Index pedig 48 százalékot süllyedt, amivel

Európa egyik legrosszabbul teljesítő mutatója lett idén.

Mindazonáltal, teszi hozzá Mislav Matejka, az olasz részvények, különösen a bankpapírok, ma már annyira olcsónak számítanak, hogy minden további esés indokolatlan lenne.

Ebből adódóan a banknál úgy vélik, hogy minden reflexszerű esés vételi lehetőséget jelent, mivel a nap végén az Európai Központi Bank korlátozza majd a gyengülési hullámot – hangsúlyozta az elemző.

A JP Morgan bank ráugrana a gyenge olasz papírokra Forrás: REUTERS/Mike Segar

A referendum egyébként az alkotmányos reformról szól, de sokan úgy látják, hogy valójában

a Matteo Renzi miniszterelnökbe vetett választói bizalom a szavazás tétje.

Éppen ezért, ha a nemek győznek – amire az előrejelzések szerint minden esély megvan –, akkor az elemzők attól félnek, hogy ez Renzi lemondását, illetve az olasz kormány bukását jelentené.

További aggodalomra ad okot, hogy egyesek szerint a jelentős elutasítás olyannyira megerősítheti az EU-ellenes hangokat Olaszországban, hogy az állam végül akár el is hagyhatja az Európai Uniót.
Mindazonáltal a piaci hangulatot jól mutatja, hogy miközben az olasz tőzsdén kereskedett alapok (ETF) ebben az évben komoly zuhanásokat és tőkekivonásokat szenvedtek el,

az elmúlt időszakban igen szép ralit mutattak be.

Az olasz részvényeket követő legnagyobb alap, az iShares MSCI Italy Capped ETF, például az egész héten emelkedést mutatott, míg a múlt héten 38,1 millió dolláros tőkebeáramlást könyvelhetett el. Ezzel szemben viszont az alap idén igencsak gyenge teljesítményt nyújtott, ahogy 397,1 millió dolláros tőkekivonás mellett több mint 20 százalékot gyengült – derül ki a FactSet adataiból.