Az 50 dolláros olajjal szemez a piac

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben egyre inkább az 50 dolláros hordónkénti olajár jóslata tartja izgalomban a befektetőket, a közelmúlt ralija ellenére is egyesek úgy vélik, hogy messze még a piaci egyensúly. Mi több, az IHS elemzője szerint a friss emelkedés akár árthat is a túlkínálatos piacnak.
Vágólapra másolva!

Az izgalmakat az váltotta ki, hogy hétfőn megugrott a fekete arany árfolyama. A Brent típusú nyersolaj például átlépte a 40 dolláros hordónkénti árfolyamot, mintegy 50 százalékot emelkedve januárhoz képest, amikor 13 éves mélypontot ütött meg – írja a CNBC. A jó hangulat kedden is kitartott, mivel a hajnali ázsiai kereskedésben némi gyengüléssel, de az amerikai WTI is tartotta magát 37 dollár fölött, és a Brent sem törte le a 40 dolláros szintet.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Serkentőleg hatott az árfolyamokra, hogy a hírek szerint a latin-amerikai olajkitermelők ezen a héten Ecuadorban találkoznak, ami esetleges ártámogató intézkedéseket vetít előre. Mindeközben a befolyásos New Yorki olajipari tanácsadó cég, a PIRA azt közölte a Reutersszel, hogy a vezető OPEC kitermelők 50 dollár körüli egyensúlyi árról beszélnek. Ez utóbbi hír szintén támogatóan hatott a fekete arany árfolyamára.

Ráadásul nem az OPEC-államok az egyetlenek, akik megpendítették az 50 dolláros olajárat. Az RBC Capital Markets globális nyersanyagpiaci vezetője, Helima Croft úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy

az olajpiac pszichológiája megváltozott.

Mindenki az 50 dolláros olajáron gondolkodik mostanság, különösen, hogy az OPEC-államok felismerték, hogy 50 dolláros árfolyamra volna szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a további leminősítéseket és a megszorító intézkedéseket – mondta Croft.

A májusi olaj aranyat ér

Ezzel együtt a Morgan Stanley múlt csütörtökön egy jelentésében szintén

50 dolláros árfolyamot vetített előre májusig,

elsősorban annak okán, hogy meglátásuk szerint a jelenlegi alacsony árak fenntarthatatlanok a legtöbb kitermelő számára. Megtámogatva az érvelésüket, a Morgan Stanley elemzői rámutattak, hogy piacok nem omlottak össze, miután Irán februárban 500 ezer hordóval napi 1,5 millió hordóra növelte meg az exportját.

Májusban már 50 dollár lesz az olaj? Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Mindazonáltal az IHS vezető olaj- és gázipari elemzője, Victor Shum úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy a májusi 50 dolláros olajár várakozás túl gyors és túl közeli. Sőt,

még a 40 dolláros Brentet elhamarkodottnak találta,

mivel meglátása szerint az amerikai kitermelésnek jelentősen csökkennie kellene ahhoz, hogy fenntartható emelkedés következzen be az árfolyamban. Ennek következtében az elemző év végére vetít előre 50 dolláros árat.

Noha az amerikai szárazföldi kitermelés november és december között napi 160 ezer hordóval zsugorodott, a globális kínálati többlet még mindig több mint 1 millió hordó naponta, amit a masszív készletek is tetőznek – tette hozzá Shum.

Semmilyen komoly fundamentális változás nem állt be az olajpiacon, és mivel a jelenlegi rali idő előtti, így akár a következő napokban is bekövetkezhet a fordulat – figyelmeztetett az elemző. Kiemelte,

a jelenlegi felívelés csupán a kitermelést segíti,

ez pedig az utolsó dolog, amelyre túlkínálatos piacnak szüksége van. A 40 dolláros Brent megállíthatja az amerikai kitermelés csökkenését, ami pedig kitolhatja a piac jelenleg zajló egyensúlyba kerülését.

Messze még a vége

A keresleti oldalt tekintve Shum úgy látja, hogy a kereslet növekedése idén napi 1,2 millió körül alakulhat, szemben a tavalyi 1,7 millióval a kínai gazdasági ellenszél közepette.

Sok múlik az OPEC politikáján Forrás: Getty Images

Az elemző jelezte, hogy reményei szerint az Oroszország és az OPEC között zajló, a kitermelés befagyasztásáról szóló tárgyalások csupán

az első lépések egy csökkentéshez vezető úton.

Mindazonáltal jelenleg igencsak felemás a helyzet, mivel egyrészt valószínűtlen, hogy Irán beszállna a befagyasztásba, másrészt az OPEC urának számító Szaúd-Arábia már kategorikusan kijelentette, hogy nem vesz részt semmilyen kitermelés-csökkentésben.

A Morgan Stanleynél azonban optimistábban látják a helyzetet. Úgy vélik ugyanis, hogy a tárgyalások egy új fejezetet nyitottak meg az olajpiacon, melynek címe a „piacok stabilizálása”. Vagyis bár a felek (Szaúd-Arábia, Oroszország, Irak és Irán) egyelőre nincsenek teljesen egy platformon, a bank elemzői szerint pozitívak a kilátások.