Jelentett az OTP

OTP bank
Vágólapra másolva!
Az OTP-bankcsoport 26,694 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el a tavalyi utolsó negyedévben, így a csoport éves adózott eredménye 63,171 milliárd forint lett, szemben az előző évi 102 milliárd forintos veszteséggel.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett, a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentésből kiderül, hogy

az OTP-csoport konszolidált, korrigált, adózott nyeresége 62 százalékkal, 16,595 milliárd forintra nőtt 2015 utolsó negyedévében

az egy évvel korábbihoz képest, az év egészében pedig - 2 százalékos éves növekedéssel - 120,245 milliárd forintot ért el.

Rekordprofit a bolgár leánynál

A konszolidált éves eredményhez legnagyobb mértékben - 123,4 milliárd forinttal - az OTP Core, a csoport magyarországi tevékenysége járult hozzá annak ellenére, hogy a korrekciós tételeket nem tartalmazó, adózott eredménye 10 százalékkal csökkent.

A külföldi leánybankok közül a bolgár járult hozzá a legnagyobb mértékben a csoport éves eredményéhez rekordnagyságú 52,5 milliárd forintos adózott eredményével, ami 34 százalékkal több az előző évinél. Az OTP Core korrigált, adózott eredményének csökkenését a bank a nettó kamateredmény 6 százalékos csökkenésével és a kockázati költségek 9 százalékkal emelkedésével magyarázza.

A jelentés szerint a nettó kamateredmény 15 milliárd forinttal csökkent éves szinten, ami elsősorban az elszámoltatás és a deviza-jelzáloghitelek forintosításának a hatása, valamint a csökkenő kamatkörnyezet következménye. A kockázati költségeken belül a hitelekre képzett kockázati költségek 2 százalékkal mérséklődtek éves szinten; a tavalyi utolsó negyedévben a hitelkockázati költségek 8 százalékkal nőttek.

Csökken a bankadó, jön a csok

A magyar szabályozói környezet változásával kapcsolatban az OTP Bank felidézi, hogy 2015. decemberben döntés született a bankadó jelentős mérsékléséről 2016-tól, valamint a 2015-ös brókerbotrányok okozta veszteségek bankszektort terhelő észszerű megosztásáról.

Az OTP magyarországi csoporttagjai 2016-ban 16,1 milliárd forint bankadót fizethetnek, szemben a 2015-ben fizetett 34,9 milliárd forinttal.

A lakáspiacot érintő jogszabályváltozások között a jelentés kiemeli a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), valamint a lakásáfa 5 százalékra csökkentését, ami a bank várakozása szerint növelni fogja a jelzáloghitelek iránti igényt.

Így teljesítettek a külföldi leánybankok

Idén az OTP menedzsmentje arra számít, hogy - az orosz leánybank részeként működő Touch Bankot leszámítva - egyetlen leánybank esetében sem lesz veszteséges a működés.

A jelentés szerint a külföldi csoporttagok közül a bolgár bankon kívül jelentősen javult a horvát, a román, a szlovák és a montenegrói leánybankok teljesítménye, Szerbiában enyhébb, míg

Ukrajnában és Oroszországban jelentős veszteséget könyvelt el a bankcsoport tavaly.

A bolgár leánybank kiváló teljesítménye az erős alapbanki tevékenységnek és a kockázati költségek 21 százalékos mérséklődésének köszönhető. Az orosz leánybank - Touch Bank nélkül - 15,1 milliárd forintos vesztséget könyvelt el tavaly, ami 4 százalékkal haladja meg az előző évit, annak ellenére, hogy a kockázati költségek 30 százalékkal csökkentek.

Az ukrán leánybank a 2014-esnél 7 százalékkal kisebb, 40,3 milliárd forintos veszteséget ért el tavaly. Itt a kockázati költségek éves szinten 35 százalékkal nőttek hrivnyában számolva. Mivel az ukrán deviza jelentősen gyengült a forinttal szemben tavaly, a bank szerint az eredmények alakulását jobban szemléltetik a forintban mért változások, így jelentősen javult a működési eredmény, éves szinten 46 százalékkal.

Csökkentek a kockázati költségek

A jelentés szerint a kockázati költségek tavaly csoportszinten 20 százalékkal, 221 milliárd forintra csökkentek az előző évihez képest, míg a negyedik negyedévben 53 milliárd forintot tettek ki, ami 10 százalékos csökkenés.

A bankcsoport mérlegfőösszege 2 százalékkal, 10 718,848 milliárd forintra csökkent tavaly év végére.

Az OTP részvényeit a BÉT prémiumkategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 6195 forint volt, 120 forinttal magasabb az előző napinál. Az elmúlt egy évben az OTP-részvények legmagasabb árfolyama 6282, a legalacsonyabb pedig 4127 forint volt.