Nem veszik a svájci órát

svájci óra
TO GO WITH AFP STORY IN FRENCH BY AGNES PEDRERO OSTERTAG An employee of Swiss watchmaker Hublot works on a watch intended for the Chinese market, on October 23, 2012, in Paudex, western Switzerland. Success-driven Chinese people love Swiss watches and have today become a driving force behind the Swiss watch market. However, Swiss watchmakers are asking themselves: should they make more Chinese themed special edition models to conquer this market or should they wait for the tastes of Chinese customers to adapt to European fashion ? AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Májusban is csökkent a svájci óraexport, amivel majdnem egy teljes éve megállás nélküli a szektor zsugorodása. A nehézségeket elsősorban az európai és az ázsiai kereslet gyengülése jelenti.
Vágólapra másolva!

A szállítások májusban 9,7 százalékkal 1,56 millió svájci frankra estek – idézi a Bloomberg a kedden kiadott hivatalos adatokat. Az export ezzel az elmúlt 11 hónapban töretlenül csökkent, ráadásul márciusban és áprilisban még kétszámjegyű volt a zsugorodás.

Az európai kereslet lassulása elsősorban annak tudható be, hogy a brüsszeli és párizsi támadások következtében kevesebb turista érkezik a kontinensre. Emellett pedig a kínaiak is kevesebb európai terméket vásárolnak, a hazavitelkor azokra kivetett adók miatt – mondja Alessandro Migliorini, a Mirabaud Securities elemzője.

– tette hozzá az elemző.

Szenvednek a svájci luxusórák Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A svájci órakészítők ezzel együtt folyamatosan küzdenek azzal, hogy idén eddig csökkent a kereslet Svájc legfontosabb piacain. Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton tulajdonában lévő Hubloth és Zenith például úgy döntöttek, nem nyitnak újabb boltokat Hongkongban egy olyan piacon, amely sokkal inkább alkalmazkodik a boltbezárásokhoz, mint a nyitásokhoz.

Leginkább azon órák szenvedtek az elmúlt hónapban, melyek nagykereskedelmi ára 200 és 500 frank között mozgott. Ezeket követték a legalább 3 ezer frank értékű órák – mindkét csoport kétszámjegyű csökkenést mutatott.