Több mint 243 milliárd forint bevétel származott az útdíjakból tavaly, míg három éve még kevesebb mint 70 milliárd forint folyt be ebből a forrásból, írja a Világgazdaság a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adataira hivatkozva.

A lap szerint a teherautók által használt e-útdíjból (HU-GO) származó bevétel meghaladta a bruttó 185,7 milliárd forintot, az e-matricából 57,8 milliárd forint folyt be 2015-ben. A HU-GO-bevételek növekedésében szerepet játszott a díjköteles hálózat bővülése mellett az is, hogy 2015. januártól 5 százalékkal emelték a tarifáját.

Fizetős utak MagyarországonForrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálat Zrt.

Az e-matrica díja évek óta változatlan, azonban tavaly 900 ezerrel többet értékesítettek belőle az egy évvel korábbinál. A megyei matrica bevezetése jellemzően a havi matricákat szorította ki.

Mint írják, az internet és az online kereskedelem térnyerése ellenére az autósok továbbra sem vásárolnak nagyobb arányban interneten e-matricákat, mint három éve. Az autósok mintegy 10 százaléka veszi meg a matricát az interneten keresztül, míg több mint 85 százalékuk viszonteladóktól szerzi be.

Több a bliccelő
Az Origo információi szerint 2015-ben valamivel többen próbálkoztak lógni a fizetős szakaszokon, mint tavaly. A NÚSZ Zrt. számaiból az derül ki, hogy 2-3 százalékkal nőtt a helyszíni ellenőrzések során kiszűrt jogosulatlan úthasználók száma.