Holland diákok menthetik meg a nagyvárosokat

légtisztítós hátizsák
This handout picture taken and released by Marnix de Kroon on January 18, 2016 in Delft shows a woman wearing "The Plant Bag", a backpack fitted with a breathing mask connected to the pack which contains a plant. Five Dutch students have hit on a unique idea to replace face masks used against air pollution, and are developing a "plant backpack" to give wearers instant fresh air. "The Plant Bag" is fitted with a filter which takes in the outside air and sifts it through the roots of a plant housed inside the backpack before allowing the wearer to breathe it in. / AFP / Marnix de Kroon / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARNIX DE KROON" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az extrém légszennyezettségre talált megoldást öt delfti egyetemista, fő célcsoportjuk Peking és Teherán.
Vágólapra másolva!

Egy holland egyetemista, Max de Kroon és négy társa találmánya első díjat nyert az iGreen tervezői versenyen egy üvegházi növénytermesztési innovációkkal foglalkozó alapítvány szervezésében. Találmányuk, az átlátszó hátizsák neve Plant Bag.

A kiírásban személyes, viselhető légtisztító berendezéseket kértek,

melyek a gyökeres altalaj légszűrő hatását hasznosítják. A SIGN a döntés után kifejleszti a győztes találmány prototípusát. Indoklásában a zsűri kiemelte, hogy a Plant Bag praktikus, személyre szabható, felhasználóbarát.

A megszűrt levegőt a növények tovább tisztítják Forrás: AFP/Handout

Növények a zsákban

A Plant Bag belsejében növények nőnek. Ventillátorrendszere a porszívókéhoz hasonló HEPA-szűrőn és a gyökerekkel átszőtt altalajon keresztül beszívja a levegőt. A megszűrt levegőt a növények tovább tisztítják. Ez csöveken jut az orrunkba a hátizsákhoz erősített sálszerű galléron keresztül.

A HEPA-szűrők a levegőt szennyező részecskék 99,9 százalékát kiszűrik,

de ez nem minden: Marnix de Kroon, a hátizsák tervezője szerint a gyökeres altalaj azokat a mikroszkopikus és egészségkárosító részecskéket is foglyul ejti, amelyeket a szűrő átengedett.

Megtalálták a célpiacot

De Kroon elmondta, hogy az eddigi tesztek alapján az aloe vera nagyon alkalmas növényi szűrőnek. Nem számít arra, hogy Európában különösebb visszhangot keltene a termék, de nem is erre a piacra készülnek. Mivel azonban például

Kína fővárosában decemberben a szennyező részecskék száma elérte a 350 mikrogrammot köbméterenként, miközben a WHO által megállapított határérték a 25,

a holland csapat számára egyértelmű, hogy hol kell marketingelniük: jelenleg Pekingbe és Teheránba készülnek a Plant Baggel.