Minden második kkv tervez beruházást

Vásárosnamény, 2015. április 21.
Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán 2015. április 20-án. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz
Vásárosnamény, 2015. április 21. Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán 2015. április 20-án. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz új dolgozó foglalkoztatásával. A beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a magyar kormány április 20-án nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben elért mélypontot követően megugrott a vállalkozások beruházási hajlandósága, idén a cégek közel fele tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A célokat tekintve újra az informatikai beruházások vannak az élen. Leginkább az ipari, építőipari szektorban, valamint a kis- és középvállalkozásoknál számíthatunk fejlesztésekre idén.
Vágólapra másolva!

Az eredmények azt mutatják, hogy az előző negyedévi mélypontot követően visszakorrigált a kkv-k beruházási hajlandósága, idén a cégek közel fele (48 százalék) készül valamilyen fejlesztésre. „A javulás mindenképpen örvendetes, azonban azt is látni kell, hogy a beruházási hajlandóság három éve elindult lassú, de biztos növekedése 2014. év elején megállt, és azóta gyakorlatilag egy csökkenő trend figyelhető meg. Ez feltehetően ö

sszefüggésben van azzal, hogy az NHP első szakaszában az új hiteleken belül az új beruházási hitelek voltak túlsúlyban,

a második szakaszában pedig már 61 százalék volt az ilyen célú hitelek aránya, így amelyik cég akart, már belevágott a fejlesztésbe. Emellett pedig a kkv-knak szóló uniós pályázatok tömeges megjelenése egyelőre még várat magára" – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Hozzátette,

a vállalkozások legnagyobb arányban informatikai fejlesztésekre készülnek (22 százalék).

Ezt követi a gépek, berendezések, valamint a gépjárműpark frissítése, bővítése szinte azonos arányban (16 és 15 százalék).

Főleg az ipar és építőipar fejlesztene

A beruházási szándékot nagymértékben befolyásolja a vállalkozás fő tevékenysége. Leginkább az ipari, építőipari szektorban számíthatunk idén fejlesztésekre (59 százalék).

Közel azonos arányban készülnek bővíteni a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek (53 és 47 százalék),

míg a szolgáltató szektorban ez az arány már csak 43 százalék. Az agráriumban kiemelkedő a gépek, berendezések beszerzésére fókuszáló vállalkozások aránya (42 százalék), míg az informatikai eszközök korszerűsítésére alig készülnek a többi ágazathoz képest (8 százalék).

Nagyobb cég, több beruházás

A tevékenységi kör mellett a cég mérete is meghatározó, ugyanis minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb arányban tervez valamilyen fejlesztést. Míg a mikrovállalkozások kevesebb, mint fele (42 százalék) készül beruházni, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány már 55 és 56 százalék. Az azonban mérettől függetlenül egységesen jellemző, hogy leginkább informatikai fejlesztéseket terveznek a cégek.