Japánban felminősítették Magyarországot

2016.02.18. 17:16

Egy japán hitelminősítő stabilról pozitívra javította a magyar államadósság besorolását. A hitelminősítő az elmúlt években nem minősítette le Magyarországot, hanem a befektetésre ajánlott kategóriában tartotta.

Stabilról pozitívra javította a magyar államadósságra vonatkozó kilátását a tokiói székhelyű Japan Credit Rating Agency (JCRA). A besorolás alapján Magyarország változatlanul a befektetési kategóriában maradt.

Nem minősítették le Magyarországot

A japán ügynökség azon kevés minősítő intézmény közé tartozik, amely az elmúlt években fenntartotta Magyarország esetében a befektetésre érdemes kategorizálását, emlékeztet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Növekedési pálya

A hitelminősítés mellé kiadott közleményben aláhúzták, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán van, a tartós bővülés pedig 3 százalék alatti hiány és csökkenő államadósság mellett következett be, tehát nem járt eladósodással. Szintén pozitívan említik a folyó fizetési mérleg masszív többletét. Ennek, az állami és magánadósságok leépítésének, illetve a devizahitelek forintosításának köszönhetően Magyarország pénzügyi sérülékenysége jelentősen csökkent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK