Varga Mihály el akarja érni a svéd modellt

2016.02.18. 17:37

Varga Mihály szerint a kormány radikálisan egyszerűsíteni akarja az adózást. Az átalakításhoz társadalmi konszenzus kell, olyan adóhatóságot akarnak, ami segíti az adózókat. A svéd modell a cél, amiben az adóhatóság a legnépszerűbb közigazgatási szerv. A hatékony adóhivatal azért is fontos, mert az biztosítja az állam bevételeit.

A kormány jelenleg az adóeljárás radikális egyszerűsítésén dolgozik, a felesleges bürokratikus szabályok megszüntetése van napirenden – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) országos vezetői operatív értekezletén.

Az állam és az emberek

A tárcavezető a Tállai András miniszterhelyettessel közös vezetői tájékoztatón elmondta: ha növeli a kormány a NAV elfogadottságát, magát az államot, az állam által nyújtott szolgáltatások értékét viszi közelebb az emberekhez.

Varga Mihály szerint az államadósság további csökkentése, illetve az államháztartás hiányának kordában tartása nagy mértékben múlik azon, hogy a NAV miként tudja biztosítani az államháztartás bevételeit, tájékoztat közleményében a nemzetgazdasági tárca.

Társadalmi konszenzus kell

A tárcavezető kiemelte: mivel az adózás kivétel nélkül minden vállalkozást és gyakorlatilag valamennyi embert érint, olyan szabályozásnak kell születnie, amely társadalmi konszenzuson alapul. Hozzátette: ezért döntött úgy a kormány, hogy új elvek mentén működve, új szervezeti keretek között dolgozik tovább az adóhivatal.

Segítő hatóság

A NAV működtetésért felelős tárca vezetőjeként Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy az átalakítás elsősorban nem szervezeti kérdés, sokkal fontosabb a tartalom változása. Mint fogalmazott: olyan új adóhatóságot alakítanak ki, amely képes arra, hogy tevőlegesen segítse a magyar gazdaság fejlődését.

Varga Mihály szerint társadalmi konszenzus kell az adózásbanForrás: MTI/Kovács Tamás

A svéd modell

Ezért az adóhivatalnak a jövőben partnerként kell támogatnia a vállalatokat abban, hogy jobban eligazodjanak az adózás kérdéseiben, hogy minél kisebb adminisztrációs teher nehezedjen rájuk, és hogy minél kisebb időráfordítással tehessenek eleget adókötelezettségeiknek – emlékeztetett a szakminiszter.

A kitűzött cél nem lehet más, mint a svéd modell elérése, ahol a közigazgatási szervek népszerűségi listájának élén az adóhivatal áll – szögezte le Varga Mihály, aki a szemléletváltást a következő időszak legfontosabb feladatai közé sorolta. Mind mondta: a hivatal munkatársainak el kell érniük, hogy az adóhatósághoz bizalommal forduljanak az adózók, ahol hathatós segítséget kapnak, és ahol egy-egy ügy intézése kiszámítható ideig tart.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK