A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szeretné elérni, hogy munkavédelmi ellenőrzési jogot kapjanak a szakszervezetek, egyben a munkavédelmi szabálysértések súlyosabb büntetését, az ellenőrzések, valamint az ellenőrök számának jelentős növelését is szorgalmazza - közölte a szövetség. 

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint az ellenőrök száma messze elmarad az uniós előírástól: az elvárható 400 helyett mindössze 142-en járják a munkahelyeket. Van olyan cég, ahová a működése idején egyszer sem jutottak el, amit a VDSZ döbbenetes hiányosságnak tart. 

A legsötétebb időszak

Székely Tamás, a VDSZ elnöke 2015-öt az elmúlt 10 év "legsötétebb" időszakának nevezte, és megjegyezte, amennyiben a munkahelyi ellenőrzések rendszerében nem lesz forradalmi áttörés, a helyzet tovább romlik, még több ember életébe kerülhet az előírások egyre gyakoribb megsértése, semmibevétele. 

Képünk illusztrációForrás: Origo

Szigorúbb szankciókat követelnek

A szakszervezet ezért ismét követeli, hogy az ellenőrzéseket emeljék vissza a korábbi, hatóságinak megfelelő szintre, a jelenleginél jóval szigorúbb szankciókkal, gyakoribb rajtaütésekkel kényszerítsék a munkáltatókat az előírások betartására és betartatására.  A jelenlegi ellenőrzéseknek nincs visszatartó erejük,  a szankcióként kivetett büntetéseket pedig lazán kifizetik a munkáltatók. A VDSZ közölte: számos szakmai javaslatot is készítettek a változtatásra, amelyeket készek egy komoly egyeztetés keretein belül a döntéshozókkal is megismertetni. 

84-en haltak meg 

A Nemzetgazdasági Minisztérium összegzéséből kiderült, hogy tavaly 21 ezer 88 olyan balesetet regisztráltak, amelyet munkavégzés közben szenvedtek el a dolgozók. Az elmúlt öt évben tavaly volt a legtöbb halálos kimenetelű eset, 84-en haltak meg vélhetően a munkavédelmi előírások megszegése miatt – írta a VDSZ.