Újabb átverés: számlának tűnik, de nem az

2016.03.01. 15:13

Főleg külföldi cégek kéretlen díjfizetési felszólításokat küldenek közvetlenül védjegyjogosultaknak, azt a látszatot keltve, mintha hivatalos számláról lenne szó. Több százezer forintos kárt is okozhat a gyanútlan áldozatok számára.

A Hivatal tájékoztatása szerint több cég szabadalmi, illetve védjegybejelentésekkel, és védjegyoltalom megújításokkal kapcsolatban díjfizetési felhívásokat küld jogosultak részére. A levelek hivatalos számlának tűnnek, de nem azok. Legtöbbször csak a levélben található apró betűs tájékoztatóból derül ki, hogy valójában egy adatbázisba való bekerülést, publikálást ajánl a cég a befizetett összegért.

"Amennyiben ilyen megtévesztő díjfizetési felhívást tartalmazó levelet kap valaki, mindenképp győződjön meg annak eredetéről, tartalmáról, továbbá a kínált szolgáltatás jellemzőiről. Különösen ajánlott a kiszámlázott összeg rendeltetésének és a levélen szereplő bankszámlaszámnak az ellenőrzése" – hívja fel a figyelmet dr. Lantos Judit, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda védjegyjogi szakértője.

Nincs köze a hatósághoz

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) nem áll kapcsolatban olyan vállalkozásokkal, amelyek megtévesztő díjfizetési felhívásokkal keresik meg a bejelentőket és a védjegyjogosultakat. A hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy az e cégek által nyújtott szolgáltatások semmilyen kihatást nem gyakorolnak az általa intézett iparjogvédelmi hatósági eljárásokra.

Az SZTNH honlapján külön figyelmeztet, és nagyszámú példát hoz fel arra, hogy milyen cégektől érkezhetnek megtévesztő díjfizetési felhívások.